Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Отцепиха улица във Варна заради изоставен предмет

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Проф. Консоло: България бе набедена за атентата срещу папата

„Загадка е защо България и Сергей Антонов са били избрани за мишена на атентата срещу папа Йоан Павел Втори, на която аз не мога да дам отговор, но Антонов е напълно невинен”. Това заяви проф. Джузепе Консоло, адвокат на Сергей Антонов по време на процеса срещу него в Рим, който е на посещение в България, предаде БГНЕС.

На втория ден от посещението си той бе на премиерата на книгата „Сергей Антонов – страдалецът от Рим” от Атанас Кременлиев и покойния Марин Петков, представена в Централния военен клуб.

„Моментът вече настъпи и България бе оневинена напълно за атентата срещу папа Йоан Павел Втори”, посочи проф. Консоло.

Но хората по света не останаха с такова впечатление, възразихме на твърдението му. „Да, трябва да мине време, за да се убедят, но истината ще възтържествува. Засега единственото, което знам със сигурност е, че Сергей Антонов е абсолютно невинен и това никак не е малко”, категоричен бе проф. Консоло.

Многократно съм си задавал въпроса защо точно Сергей Антонов бе избран да бъде обвинен за покушението срещу папата, заяви той и стигнах до извода, че той е бил изучаван продължително време с всички възможни средства и са решили, че той е човек, който може да бъде манипулиран и принуден да лъжесвидетелства в услуга на тези, които организираха „българската следа”.

„Кои са те, запитахме. Това са нашите някогашни основни противници и сегашни стратегически партньори – всички служби от западния алианс участват в този процес, но на първо място са американските, италианските и турските“, каза Кремнелвиев.

Другите са играли второстепенна роля. Али Агджа е изпълнител на поръчката, но въпросът кой е поръчителят на атентата и до днес няма отговор, отбеляза той.

Има много версии – едната е, че това са вътрешно-ватикански среди, другата – „Сивите вълци”, не се изключва и италианската мафия… България просто бе набедена. Умувано е дълго на чия страна да се препише атентата – първоначално идеята е била това да е ГДР, но впоследствие се отказват, поясни авторът. Изборът е паднал върху нас като най-верен съюзник на Съветския съюз, за да се руши и техния авторитет. Считано е, че ние като държава с по-малък ресурс трудно ще се защитим в една такава акция, подчерта Кременлиев.

Очевидно окончателната истина чака своя безпристрастен съдия, за да я изрече веднъж завинаги, заяви в словото си при представянето на книгата проф. Димитър Йончев. „Сергей Антонов – страдалецът от Рим” е написана обективно, авторите не са стремили да се харесат на никого и е ценно историческо свидетелство, принос в доказване на истината”, посочи той. На представянето на книгата присъстваха и много дипломати, историци, журналисти и съвременници на една от най-тъмните страници от най-новата ни история, която нанесе невъзстановими щети на България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.