Нова система изчислява цената на билетите според разстоянието

Нова система за таксуване на пътниците в градския транспорт в София планира да въведе Столичната община до 1 година. Идеята е цената на билетите да се определя според пропътуваното разстояние или според времето, прекарано в транспортното средство. Сега столичани плащат един лев за пътуване независимо дали се качват в автобуса за 1 или за 10 спирки.

„Новата тикет система ще позволи да има много по вид превозни документи, гъвкаво тарифиране. Тогава може да говорим за възможност цената да се изчислява

по критерий време или изминато разстояние - за една спирка се плаща една цена, за 10 спирки друга“, обясни общинският съветник от ресорната комисия Зафир Зарков. Предстои да се изясни как точно ще се изгради новата тарифна политика.

Част от новата система ще е и поставянето на видеокамери в превозните средства. Така на практика гратисчийството ще стане невъзможно, защото камерите ще записват в реално време колко хора са в автобуса, а валидаторите ще изчислят колко от тях са чекирали картите си.„Ще осигурим и повече сигурност в градския транспорт“, обясни още Зарков.

Изпълнителният директор на ЦГМ Симеон Арнаудов обясни, че обществената поръчка за тикет системата трябва да тръгне в следващите няколко месеца и да започне работа до септември 2017 година.

Проектът е на стойност 20,5 млн. лв. и ще се гледа в понеделник в ресорната комисия в Столичната община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини