Росен Плевнелиев: Инвестираме ли в децата, инвестираме в просперитета на собствените си общества

Когато инвестираме в децата, ние инвестираме в просперитета на собствените си общества. Това каза президентът Росен Плевнелиев на конференцията на високо равнище на Съвета на Европа, чийто домакин е София. На форума се представя новата Стратегия за правата на детето 2016-2021.

„Всяка криза трябва да се превърне в повод не за ограничаване на обхвата на провежданите политики, а за преосмисляне на техния обхват и качество. Обективната оценка на политиките и на тяхната ефективност ще ни изведе напред“, заяви президентът, предаде "Фокус".

Според него трябва да сме честни, обединени в оценката на това къде сбъркахме, но и в избора на новите, на правилните и адекватни решения. „Новата среда, но и новата софийска Стратегия дават комплексна оценка на съвременните предизвикателства пред света на детето“, посочи той.

„От друга страна се гордеем с подхода за изработването на тази стратегия, защото Стратегията за правата на детето беше изработена в режим на тотално съгласие, отвореност, прозрачност и диалог. Всички заинтересовани страни, включително и самите деца, казаха тежката си дума в изработването й, а тя е приета в пълно съгласие“, каза още той,

„Щастлив съм, че България днес е домакин на тази конференция, защото страната извървя динамичен и труден път на реформи в грижите на децата“, добави президентът.

По думите му стратегията ще напътства 47 държави през следващите 6 години в работата им в 5 приоритетни цели за правата на детето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини