Спипаха вандал, повредил коледната украса в Аксаково

Лиляна Павлова за българското европредседателство: Мисията е изпълнена успешно

Наградиха доблестни деца, намерили и предали чантичка с документи и 1000 лева Петокласниците получих грамоти от директора на полицията във Велико Търново

Теменужка Петкова: Газоразпределителната инфраструктура в България ще се развива, ако има икономически интерес

Експерт прогнозира: Професията оператор на кол център ще се трансформира в оператор на робот

Търсят тяло на бебе, родено вчера в Кърджали, източват „Водното огледало“

Републиканските пътища в Сливенска област – проходими при зимни условия

Благодетели дариха 1100 лв. за изграждане на паметник на ген. Сава Муткуров в Търново

Комисар Мария Габриел с престижна награда „Талант в политиката 2018“

Тировете с дестинация България, влизащи от Турция, няма да бъдат пренасочвани през Лесово – Хамзабейли

Иван Тотев: Никога не е имало идея да се разфасоват прасета в центъра на Пловдив

Петър Петров от „Юлен“: Дружеството няма никакви кредити към Първа Инвестиционна Банка или други български банки Поради некоректността на журналистите от Икономедиа, концесионерът на ски зона "Банско" повече няма да отговаря на въпроси, задавани от изданията на тази медийна група

Откриха близо 700 литра нелегален алкохол по обява в Интернет

Клуб „Активна сигурност“ организира коледен празник за деца от домове в Пловдивско Кампанията е под надслов "SOS - Грижа без граници"

Запален комин обгази пенсионерка

Уникален автопортрет на Захарий Зограф откриха в църква

Уникалният автопортрет на Захарий Зограф, който е открит преди броени дни в една от нишите на църквата "Св. Георги Победоносец" във великотърновското село Леденик. Снимка: Веселина Ангелова

Уникален автопортрет на Захарий Зограф е открит в църквата „Св. Георги Победоносец“ във великотърновското село Леденик. На находката се натъкнали свещеник и член на църковното настоятелство по сведение от стари кондики.

За откритието е уведомено ръководството на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Предстои експерти да направят оглед на старинния стенопис в храма.На шедьовърът се натъкнали преди броени дни след като членът на църковното настоятелство Тошко Морчев и отец Илия срещнали името на Зографа в църковни книги на почти два века. Те се съхраняват в Светата Митрополия в старата столица и данните от тях им били необходими за направата на брошура във връзка с годишнината на храма.

„Като виждат името на Захарий Зограф се зачитат по-внимателно и направо ахват. В сведенията от църковната книга се казва, че в ляво от входа прочутият майстор е нарисувал собственият си портрет. Отишли на място и по описанието наистина го открили в една от нишите. Аз самият съм археолог и знам каква е стойността на откритието. Това е петият негов автопортрет, но този при нас се различава доста от останалите. Знае се , че Захарий Зограф е стенописвал нашата църква по същото време, когато и Преображенския манастир. Даже творбите му на двете места са почти еднакви“, реди кметът на Леденик Антон Кръстев.

Управникът добавя, че в същата църковна книга се казва още, че прочутият Зограф е оставил на храма в селото на Пенчо Кубадински и над 30 свои икони. През 40-те години на ХIІХ век да бъде изобразен женски лик в самостоятелна картина пък се равнявало на революционен акт за българското Възраждане. Свободомислещият Захарий има дълбок емоционален мотив, който го подтиква да прекрачи каноните на църковното изкуство и да създаде първите светски изображения,включително и женски образ. Портретът на Християния Зографска, братовата жена на художника, вече столетие и половина изкушава изследователите да създават различни версии, та дори да съчинят роман относно „греховната любов на зографа Захарий“. Деветгодишен художникът остава сирак и израства в семейството на големия си брат Димитър, от когото научава занаята.

Последният автопортрет на Захарий зограф е рисуван малко преди да бъде покосен от тиф през 1853 г. Картината е правена върху стената на църквата и е висока около 40 см. За краткия си живот амбициозният и производителен Захарий създава впечатляващо като количество творчество, включително огромни стенописни ансамбли в най-славните български манастири- Бачковски, Рилски, Троянски и Преображенски, а също и във Великата Лавра в Света гора.Заради четирите си досега познати автопортрета е смятан и за родоначалник и нагледен пример за егоцентризъм в родното изобразително изкуство.Захарий Зохраф е и най-ярък представител на странната за един християнин практика – себеизобразяване в храма, каквата е и творбата в Леденик. На нея майсторът се е представил в цял ръст, а в ръцете си държи четки и бои.

„Явно е имал самосъзнание за собствената си значимост на творец и е надмогнал средновековната анонимност и смирение“, коментират историци. Църквата с ценния стенопис пък градена през 1842 г.Има предположения, че молитвеният дом е още по-стар, защото в двора му има гробове от 17 век. Храмът е бил вкопан в земята и след това надграждан.Захарий Зограф пък захванал изографисването на църквата през 1850 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.