Спешно отпускат милиони на НПО-тата около Христо Иванов

Кръговете около бившия министър Христо Иванов оказват натиск над сегашната правосъдна шефка Екатерина Захариева.

Упорството на правосъдния министър Екатерина Захариева за приемане на Пътната карта може да се обясни с лобисткия натиск, който пряко заинтересованите кръгове й оказват

10 000 000 лева от европейските фондове и незнайно още колко от държавния бюджет се оказват основателна причина Съветът за съдебна реформа при Министерството на правосъдието да проведе извънредно заседание. Второ в рамките само на десет дни. Нищо, което ще се обсъжда и приема на това заседание, няма да осигури по-бързо или справедливо правосъдие за гражданите. Но със сигурност ще осигури солидна издръжка на НПО-тата, от които произлиза бившият правосъден министър Христо Иванов. Именно екипът на ексминистъра е този, който е изготвил проекта на Пътната карта. Никак не е случайно, че на заседанието на Съвета за съдебна реформа миналата седмица е присъствал и Атанас Славов, когото първоначално Христо Иванов искаше да прави заместник-министър на правосъдието, но заради скандал с юридическия и трудов стаж на юриста бившият министър бе принуден да назначи Славов за съветник. Парадоксално е, че Атанас Славов, който остро критикува през декември 2015 г. гласуването на мнозинството в парламента начело с ГЕРБ на промените в конституцията и обяви, че напуска МП в знак на съпричастност с позорно дезертиралия от провала си като министър Христо Иванов, днес е намерил пристан отново в коридорите на властта. Протежето на бившия правосъден министър е прибрано от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която го е направила свой съветник в политическия й кабинет в Министерския съвет.

Проектът на "Пътна карта за изпълнение на Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа до 2020 г.” предвижда по-голяма част от десетте милиона лева, осигурени по европейската оперативна програма “Добро управление”, да се дадат за изготвянето на огромно количество анализи, прогнози, експертизи, проучвания, дискусии, кръгли маси и семинари. Проектът, изготвен от бившия правосъден министър и екипа му, позволява още отсега да се посочат дори имената на няколкото неправителствени и професионални организации, фондации и институти, които са пряко заинтересовани от бързото приемане на Пътната карта. Въпросните организации, част от които ще гласуват днес за приемането на документа, на следващия етап ще се явят и бенефициенти, т.е. ще усвояват средствата, които преди това са си осигурили.

Упорството, с което министърът на правосъдието Екатерина Захариева продължава да настоява за спешното приемане на Пътната карта въпреки очевидния конфликт на интереси и меко казано, скандалното й съдържание, може да се обясни с лобисткия натиск, който пряко заинтересованите й кръгове оказват. Групата НПО-та, гравитиращи около проваления бивш правосъден министър Христо Иванов, поставя настоящия ръководен екип на МП в ситуация, че ако не осигури приемането на Пътната карта и така не им предостави солиден финансов ресурс за следващите четири години, то те ще стартират мащабна кампания по дискредитиране на усилията на правителството и парламента за приемане на поправките в Закона за съдебната власт.

Близо 1,5 млн. лева от 10 000 0000 лв., заложени за усвояване, ще бъдат дадени за постигане на “Модерна и ефективна наказателна политика”. Четвърт милион лева ще отидат за анализ на Концепцията на наказателна политика, действала до 2014 г., и изготвянето на нова. А за обновяване на Наказателния кодекс ще бъдат дадени още 100 000 лв. Това са само малка част от парите, които европейски и български данъкоплатци ще платят на администрацията и неправителствения сектор. И понеже общественото доверие към съдебната власт е ниско, особено заради наказателната политика на държавата и липсата на осъдителни присъди, няма как да избегнем факта, че сред членовете на Съвета за съдебна реформа е наказателният съдия от Софийския градски съд Атанас Атанасов.

Магистратът представлява одиозния и грантово финансиран Съюз на съдиите в България. Организацията, която освен с политизирането на съдебната система и непрестанни атаки срещу прокуратурата вече започна да се опитва да цензурира, включително в. “Труд”. Засега благодарение на усилията на ССБ, чийто председател е съдия Атанасов, успя да осигури липса на работа за двама варненски журналисти - Георги Александров и Нели Дерали. Първият, защото си е позволил да критикува работата на варненски магистрат, а вторият - заради съпричастност с колегата. Към днешна дата Александров и Дерали вече повече от месец нямат достъп до административния панел на сайта “Топ Новини” и не могат да изпълняват задълженията си. Причината - собственикът на медията Николай Йонков и главната редакторка Иванка Бедрова са заели страната на Съюза на съдиите в България, чието ръководство се жалвало от репортерски материали.

Докато разсъждава върху журналистическата свобода и етика и гласува за осигуряването на милиони за НПО-та, добре би било формалният председател на ССБ Атанас Атанасов (формален, защото в магистратските среди е добре известно, че активността на върхушката на съдийския съюз по политически и властови въпроси се дължи на дуото съдийки Куцкова-Тодорова - б. р.) да си припомни Съдебно решение №107 от 26 януари 2012 г. по дело 5223/2011 г.

Преди малко повече от четири години съдия Атанасов е докладчик и председател на съдебния състав, в който влиза и превърнатата в знаме на съдебната реформа скандална съдийка Румяна Ченалова, по делото за гавра с трупа.. .на бебе! Съдиите от СГС приемат за правилно решението на първоинстанционния съд и оправдават напълно двама мъже, които прокуратурата е обвинила за изравянето на детски труп и последвали некрофилски действия. За държавното обвинение това престъпление е извършено с изключителен цинизъм, дързост и представлява опасен рецидив - подсъдимият е рецидивист.

Съдебният състав начело с Атанасов и Ченалова не приема протеста на прокуратурата срещу оправдателните присъди на прекия извършител на гнусното престъпление и неговия съучастник, които месец и половина след смъртта на детето, причинена от рак на белите дробове, изровили трупа му, за да се гаврят с него. “Гнилата ябълка” Ченалова и председателят на Съюза на съдиите в България не намират за основателни доказателствата срещу извършителите на престъпното деяние. Няма да коментираме мотивите им - всеки може да ги прочете в сайта на Висшия съдебен съвет.

Днес Атанас Атанасов ще сложи подписа си под Пътна карта за съдебна реформа, а утре може да подпише поредната жалба до фамозната Етична комисия по журналистическа етика и срещу настоящия журналистически текст. Парите ще отидат в джобовете на “правилните” граждански организации, които покрай няколкото анализчета ще спретнат и няколко протеста като бонус - дали с искане на оставката на главния прокурор Цацаров или на премиера Борисов, а може и на двамата, прокуратурата ще продължи да бъде сочена като отговорна за всичката несправедливост, а съдът ще продължава да издава оправдателни присъди - дали на рецидивист за гавра с бебешки труп, дали на укрил плащането на 63 млн. лева данъци олигарх и т.н.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи