На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Телефон 112 умира от липса на памет

Заради малката памет, на която се съхраняват записите, системата често блокира и операторите приемат сигналите, пишейки на хартия. Снимка МВР

Вместо да улесни хората в нужда, спешният телефон 112 им създава допълнителни затруднения, алармираха вчера медици в. „Труд“. Причината е, че системата не се поддържа и често забива заради малката памет, в която се съхраняват записите. На операторите се налага да пишат на хартия и след това да четат записките си на Спешната помощ, на пожарната или на полицията. При ръчна обработка са необходими 8-10 минути за приемане на сигнал, а обажданията не могат да бъдат локализирани. От май 2015 г. системата се поддържа с доброволен труд от IT специалисти на МВР. Причината е, че ведомството на Румяна Бъчварова няма пари да сключи договор с фирмата, която е спечелила обществена поръчка за 3,9 млн. лв.

„Оператори на 112 без медицинско образование снемат анамнези, правят грешки с локализацията на случаите и не могат да преценят дали пациентът не е агресивен“, коментира пред „Труд“ председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

„Вместо на адрес във Варна линейка се оказа на улица със същото име, но в София“, разказа д-р Мая Рашева, шеф на Спешната помощ в морския град.

За подобни проблеми разказаха и медици от София, Пловдив, Русе и Бургас. Депутатът от БСП Георги Гьоков разказа, че негов познат бил питан от оператор на 112 „от кой Гоце Делчев“ се обажда – от града, от квартал или от улица.

Вместо да търсят решение на софтуерния проблем, от вътрешното министерство съобщават, че ще изградят изцяло нова система за спешни повиквания. „Предстои да се създаде междуведомствена работна група, която да направи концепция за системата“, каза пред „Труд“ зам.-министър Красимир Ципов.

Разход

34 млн. лв. струваше системата

Националната система за спешни повиквания струваше около 34 млн. лв. Софтуерът беше изграден от „Контракс“ срещу 27 млн. лв., а самият център – от консорциума „Сименс-Електрон прогрес“ за 5,9 млн. лв. По първоначален план системата трябваше да заработи до края на септември 2008 г., но това не се случи. Забавянето беше порицано от Брюксел, който заплаши България със съд. В края на 2008 г. телефон 112 беше пуснат с ударни темпове и с много компромиси по отношение на софтуера.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.