Не можем да сме здрави, ако нямаме истинска връзка с вътрешната си същност

Наследственото предразположение към хипертония, сърдечносъдови проблеми, диабет, алергии не е присъда

Как можем да повлияем на наследствеността, така че да избегнем отключването на неблагоприятната генетична информация, разказва д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, основател и директор на Център за здраве и образование „Едикта”.

„За седма поредна година Асоциацията на лекарите хомеопати в България организира безплатни образователни лекции за Световната седмица на хомеопатията, които ще стартират на 11 април в Бургас. Идеята на лекциите е да покажем, че болестите са част от здравето на човека, те са начин, по който човешкото тяло съществува и трябва да се научим да ги разбираме, за да можем да ги излекуваме. Още повече, че болести трябва да има – само по този начин тялото съзрява и се развива, а също и решава свои проблеми чрез болестните прояви. Няма как човек да не боледува, но има подходящи начини и средства за профилактика, така че да преминаваме през тях по-леко, да съхраним здравето и жизнеността си, обяснява д-р Пачова, магистър по хомеопатия с дългогодишна практика.

Когато се говори за наследствени болести, обикновено хората ги свързват с получената уникална комбинация от гени от своите родители. Заедно с цвета на очите и формата на носа получаваме и предразположения към редица състояния – тип обмяна на веществата, хипертония, сърдечносъдови проблеми, метаболитни нарушения, диабет, алергии и др.

Мнозина правят грешката да мислят, че непременно ще получат в наследство здравословните проблеми на родителите си – високият лош холестерол, високата кръвна захар, рискът от инсулт или инфаркт. В съвременната наука обаче се разви един клон, наречен епигенетика, който изследва влиянието на околната среда върху нашите гени и клетки и доказва, че

начинът ни на живот и навиците ни са определящи

Човек може да е унаследил някаква генетична информация, но не е задължително тя непременно да се изяви в живота. Защото освен ДНК, голямо значение имат редица външни фактори: средата, в която живеем, храната, която ядем, начинът, по който мислим и по който се лекуваме и се грижим за себе си. Имаме ли вредни навици (алкохол, тютюнопушене), движим ли се достатъчно, поддаваме ли се на стрес, какви методи за възстановяване и лечение ползваме.

„Наблюдавам например как за диабета като заболяване, което съществува в цели фамилии, много по-решаващо значение има начинът на хранене и как се справяме със здравословните си проблеми в ежедневието, отколкото генетичното предразположение. Стресът също има връзка с почти всички заболявания. Понякога много силен стрес остава „запечатан” в тялото и в продължение на години може да се преповтаря и да води до определена болестна симптоматика. Един от моите пациенти, който в младостта си е участвал във военни действия, допреди две години се събуждаше нощем с повишено кръвно и пулс. В продължение на 20 години продължаваше да вижда и преживява всички ужасни картини от войната. Вследствие на този стрес, който дълго време не е бил лекуван, този човек развива диабет. Хомеопатията му помогна да приключи с тези кошмари и да подобри общото си състояние и функцията на панкреаса. Има фамилна анамнеза за заболяването, но аз смятам,че той не би отключил диабет на 40 години, ако не са тези стресиращи житейски преживявания. Вероятно болестта би се отключила на много по-късна възраст. Традиционният подход на конвенционалната медицина не е решение в такива случаи. Лекарствата, които са му предписани имат регулираща функция, но те не се справят със самата причина, поради която е възникнал проблемът”, коментира лекарят.

Профилактика вместо пиене на лекарства с шепи

Хомеопатията е много подходящ начин за справяне с психосоматични заболявания и за профилактика на предразположеност към различни заболявания, именно защото разполага с голям арсенал хомеопатични лекарства, които регулират нарушенията и подпомагат процеса на възстановяване на здравето. Те могат да се комбинират и с други средства, които помагат на тялото да бъде по-адаптивно в съвременния начин на живот и силен стрес. „Същинското лечение и профилактика изисква да бъде разбран източника на постоянната негативна емоция и да бъде премахнат. Осъзнаването на проблема и търсенето на адекватна помощ със стимулираща организма терапия, каквато е хомеопатията, е реалната профилактика на дадено заболяване. За всичко това, както и за лечебния подход на всички нива (хранене, движение, духовно и емоционално развитие) ще говорим на лекциите в Световната седмица на хомеопатията.

Ние самите като лекари сме все по-провокирани да разбираме човешката психика. Не можем да бъдем здрави, ако нямаме истинска връзка със себе си, с вътрешната си същност, с духа си. Ние нямаме претенции да знаем кое е най-доброто за всеки, но разговаряйки с хората ги провокираме да разберат от какво се нуждаят, да обичат себе си и да следват мечтите си, за да са здрави”, обобщава д-р Дора Пачова.

Асоциацията на лекарите хомеопати в България с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз организира безплатни образователни лекции за Световната седмица на хомеопатията 2016. Темата на седмицата тази година е: „Как да избягаме от семейните наследствени болести? Медицината развенчава митовете”. Лекциите ще се проведат от 18.30 ч. в: Бургас, 11.04., Куклен театър; София, 12.04., НДК, зала №9; Варна, 12.04., хотел „Черно море”; Пловдив, 13.04., хотел „Санкт Петербург”; Велико Търново, 13.04., Общината; Русе, 14.04., Доходно здание; Стара Загора, 14.04., хотел „Верея”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве