Министър Владислав Горанов: Няма да връщаме милиони на ЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че България няма връща милиони евро на ЕС, предаде БТВ.

"Не, няма, това са спекулации, твърдо", заяви Горанов.

Това стана, след като вчера се появи информация, че Брюксел е установил нередности при използването на европейски средства по земеделската програма. Било открито, че с европейски пари са купени за лични цели луксозни возила, АТВ-та, мотори и плавателни съдове. Точната сума, използвана за покупките, трябвало да стане ясен следващата седмица.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, обаче, коментира, че там, където има доказани злоупотреби, това означава не само санкция, но и след това намеса на съдебната власт. Практиката да се правят финансови корекции я има в цяла Европа, посочи Калфин и обясни, че проверките се правят или от националните органи, или от Европейската комисия.

„Има теми, по които спорим – те са свързани с държавни помощи, какво трябва да се разглежда като държавна помощ. Стремежът на всеки, който управлява оперативна програма, обаче е да не влиза в тези рискови територии, в които може да има различно тълкуване. Друг е въпросът, когато вече бъдат оспорени процедури. Най-често тогава се налагат подобни финансови корекции”, коментира министър Горанов.

Парламентарният контрол започна днес с разисквания за финансовата политика на правителството. Корнелия Нинова от БСП заяви, че левицата е предизвикала тези разисквания, за да излезе на яве истината за финансовото състояние на България.

Според Нинова, има голямо разминаване между това, което правителството и министър-председателят говорят и оценките, които идват от Европейската комисия. Също така има разминаване и между това, което кабинетът представя в България и жизненото равнище на хората и развитието на икономиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини