Полицай спасил мъж от наръгване, хванали пияния нападател след сигнал до катаджиите

Финансовият министър на САЩ: Участието на Тръмп в Давос цели насърчаване на международните партньорства

6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Бойко Борисов внесе предложение за освобождаването на Офелия Кънева като председател на ДАЗД

Разкриха наркооранжерия в Павликени

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

Две години затвор за кражба от базиликата „Света София“

Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Спипаха мъж с ефективна присъда в Горнооряховско

Грипна епидемия и в Бургас

Румен Радев критикува Борисов и Меркел за поканата към Ердоган "Няма война между институциите, а определени ценностни разминавания"

Илияна Йотова в отчета си: За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ

Станишев не вижда разпад на ЕС, но призовава за ново лидерство на съюза

„Днес всички, с които говоря, ме питат какво ще стане с Европа? Преди 10 години, когато като премиер водех страната към ЕС, не съм си представял дори, че може да се стигне до този разговор за бъдещето му. Моето правителство довърши едно национално усилие, започнато през 1995 г. И аз, и премиерите преди мен – Костов и Сакскобргготски, смятахме, че пътят на България е ясен – към Европа на просперитета, интеграцията и успеха.

Днес Европа е разкъсана от противоречия и разделения. Влиза от криза в криза, без да са намерени решения за предходната. ЕС се носи по течението. Преди време, запитан за стратегията за икономическо развитие на ЕС за следващите 10 години, Доналд Туск отговори: „Когато ние правим планове, Господ се смее.“

Но ако нямаме собствен дневен ред, събитията ще се случат въпреки нас. И реалността го доказа. Само за една година ЕС преживя икономическа криза, Грекзит, Бежанска криза, Брекзит, Сирия, „Ислямска държава“.

Разпада ли се ЕС? Моят отговор е: не! Променя се. Но се променя отвън, под натиска на събитията.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на среща-разговор „Европа на кръстопът – левият план за реформи“, в София. На форума присъстваха бившите премиери Симеон Саксобургготски и Пламен Орешарски, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, лидерите на КНСБ и Подкрепа – Пламен Димитров и Димитър Манолов, министри, народни представители, ръководството на БСП и други политически сили, анализатори, социолози, политолози и медии.

Пред тях президентът на ПЕС посочи, че „една епоха си отива, а реалността отваря пътя на нова – опровержение на Фукуяма и неговата победа на либерализма. Неолибералният свят се градеше на т. нар. Вашингтонски консенсус: по-малко държава, либерализация, приватизация, по-малко регулации. Това доведе до освобождаването на капитализма от желязната клетка (по Макс Вебер), която трябваше да съчетава пазарната икономика с обществения интерес.

Тази философия изхождаше от факта, че всяко човешко същество е само за себе си и е в постоянно състояние на конкуренция, а не на сътрудничество. Рухна представата, че успехът и щастието се свеждат само до парите.

Възприемането на националните икономики само да финансова система доведе до казино-капитализъм и наду балоните, които се спукаха през 2008 г.

Отива си епохата на структурираните индустриално-йерархични общества, на териториите, обособни като общности, които си взаимодействат, но всъщност живеят сами по себе си.

Тържеството на неолиберализма през последните 30 години доведе до огромно и опасно неравенство

То подмени пазарната икономика с рентиерство, на базата на господстващо положение, влияние, лобизъм и проникване в институциите. А това подкопа доверието в самата демокрация.

В новата епоха на глобална икономика, това което се случва в Афганистан, Ирак и Сирия ни засяга непосредствено, пряко. Новият свят е този на образованието, науката, дигиталните технологии и интерактивната комуникация. Отношенията в обществото стават все по-хоризотални.

Преходът между епохите носи перспективи, но очертава социални и културни разломи и взривоопасни напрежения.

Атонио Грамши казва: „Когато старата система умира и новата все още не е родена, се раждат чудовища.“ Европа вече е преживявала подобна криза през 30-те. Тогава се роди фашизмът.

В Европа има дефицит на политическа визия за бъдещето, време е за ново лидерство

Затова днес ние, европейските социалисти, искаме да хвърлим ръкавицата и да отворим политическата дискусия за бъдещето на Европа. Време е за ново лидерство на ЕС.“, посочи Станишев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.