3 години затвор за шефка на агенция, Виолета Николова е болна от рак и живее в Англия

Виолета Николова

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова да лежи три години в затвора, защото е присвоила 53 000 лв. бонуси, реши Софийският апелативен съд.

Делото срещу висшата чиновничка се водеше задочно, тъй като тя не се явяваше в съдебна зала по болест. Адвокатите й представиха медицинско свидетелство, че се лекува от онкологично заболяване в Англия. Съдиите поискаха от експерти да кажат дали въпреки заболяването си тя може да лети до България. Вещите лица отговориха положително, но Николова така и не дойде в съда.

Скандалът с бонусите гръмна в началото на 2012 г., когато стана ясно, че за година Николова е прибрала 72 000 лв. като допълнително материално стимулиране ( ДМС). Оказа, че 24 000 лв. от тези пари са били преведени по нейната сметка по заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова. Другите 48 000 лв. Николова прибрала по своя преценка, а 5000 лв. раздала на трима подчинени. Прокуратурата твърди, че това е в разрез с Наредба № 2 от 5 ноември 2004 г., според която само правосъдният министър определя паричните поощрения на ръководството на агенцията.

Решението на съдиите Невена Грозева, Пламен Дацов и Светла Букова идва, след като преди година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на втората инстанция, която преди това беше оправдала Николова. Условна присъда от две години получава съпроцесничката на Николова - финансовият контрольор Тотка Стоилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право