Красимир Стойчев: У нас си имаме "обратна циганска офшорка"

Според бизнесмена Красимир Стойчев, бивш собственик на първия български мобилен оператор и в момента отново играещ роля в бизнеса с телекомуникациите, в България имаме т. нар. „обратна циганска офшорка”.

"За да направиш офшорка, ти създаваш фирма, а в България продаваш на един циганин фирма, която има задължения и по този начин прикриваш една собственост и твоите задължения”, обясни той пред БТВ.

Стойчев сподели, че е разочарован от лицемерието на политиците по отношение на „Панамските документи”, според него те съдържат факти, известни още преди 50 години. Три четвърти от медиите публикуват на собствените си страници реклами за офшорни фирми. Ако политиците искат да спрат под някаква форма този процес, това не е чак толкова сложно”, коментира той. 

„Това, че никой не иска да вземе някакви мерки, означава две неща – едното е, че офшорките за финансовия капитал са необходими, а второто е, че не е честно, но между честно и легално има огромна разлика”, заяви още Стойчев.

По отношение на „Панамските документи” Иво Недялков, по известен като Фараона, също направи своя коментар: "„Офшорни регистрации се ползват основно от три групи хора: добрите, лошите и злите. Добрите са тези, които ги ползват, за да си защитят собствеността и да си намалят данъчното облагане, лошите са политиците и магистратите, които зад анонимност в подобни компании си получават рушветите, а злите са тези, които се занимават с „черен бизнес”, каза той пред Нова тв.

Недялков е обвинен е за присвояване на над 30 млн. долара, а срещу него е заведено дело с обвинение за измама, което се проточва 16 години. Оправдан е през 2005 г. и осъжда България за неправомерен арест и прекалено дълго задържане.

"От „Панамагейт” ще излязат такива, които не са били достатъчно умни, за да ползват съответните канали, смята още той и разказва, че през 1991 г., когато е създал първата си офшорка "нашите банки бяха умрели кучета и за да ползваш по-съвременни банкови услуги, се налагаше да се създават такива структури”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини