София, Бургас и Стара Загора с най-почтена местна власт, на дъното са Хасково, Варна и Видин

Изследвани са всички 27 областни центрове в страната

София, Бургас и Стара Загора са отличниците в класацията за почтеност на местната власт на асоциацията “Прозрачност без граници”. Те са в най-благоприятната зелена зона, като София и Бургас получават 3,59 пункта, а Стара Загора е с 3,58 пункта.

В дъното на класацията (в червената зона) е община Хасково с 2,75 точки, следвана от Варна, Видин и Кърджали. “При тях не е изградена имунна система срещу корупцията”, отсече Калин Славов от асоциацията. На пресконференция вчера от “Прозрачност без граници” оповестиха свое изследване за почтеността и отчетността на местната власт. То обхваща всички 27 общини - областни центрове в България, и е проведено в периода от 2014 до 2015 г., т.е. преди последните местни избори.

“Пет от общините имат сравнително устойчива прозрачност и отчетност. На дъното е общинският съвет във Варна за миналия мандат. Всички други 26 общини са в рисковата жълта зона. “Те са нестабилни и са на крачка от лошите практики”, посочи Катя Михайлова, която цитира резултатите на изследването.

В 2/3 от общините няма публична информация за контрол на общинските съвети, като съветниците функционират почти анонимно. Областните съвети не предприемат действия срещу корупцията, връзката между избиратели и изборни позиции е разкъсана, а някои общини не разполагат с регистър на обществените поръчки, сочат още данните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини