Полицейски синдикат е в протестна готовност, ако се приемат промените в Закона за МВР, свързани със социалния пакет

Полицаите са в протестна готовност, ако се приемат промените в Закона за МВР, свързани със социалния пакет, заяви Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, предаде "Фокус". Той обясни, че служителите на реда искат реформа в сектора, но тя трябва да бъде извършена прецизно.

„Искаме прецизна, устойчива и прозрачна реформа. И трите неща не се получават. Реформата не е прозрачна, защото не сме участвали на нито един етап в обсъждането на текстовете в Закона за МВР, които ни касаят. Не е и принципна, защото само преди година същият екип на министерството, с изключение на министър Румяна Бъчварова, прие изменение, с което се предвиждаше диференциация, а сега условията са променени. Реформата не е и устойчива, защото в МВР такива се оказват само рестрикциите. Нашите разбирания са за една много по-спокойна, плавна и финансирана реформа с визия за 2017-2030г., защото една реформа в МВР е много скъпа. За да не бъде в тежест на обществото, тя трябва да бъде разпределена правилно в рамките на десет години. Това може да е малко бавно и тромаво, но за сметка на една устойчива реформа на поносима цена за обществото“, посочи Илия Кузманов.

Той обясни, че служителите на реда не претендират за увеличение на заплатите им, но искат да се осигурят нормални условия на работа, тъй като сега липсва мотивация и спокойствие. „Има готовност за протест, но до такъв ще се стигне в краен случай”, допълни зам.-председателят на СФСМВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини