Във всяка наркобанда – полицай

Чухте ли завчера какво каза министър Бъчварова?

"МВР работи изключително добре".

"И ГДБОП работи изключително добре", каза тя. И полицията.

Не просто добре работят - нали разбирате? – а „изключително“, сиреч, да не бяха ченгета, а ученици, трябваше да им се пише повече от шестица.

Почти е сигурно, че министърката си вярва, като говори така. В смисъл, че вярва на някой, който й е казал това. И, пази Боже, да я опровергаваме. Бихме добавили само, че полицията работи изключително добре и в наркобизнеса. Тъй като това е очевидно.

Всички редовни посетители на дискотеки виждат това, което разказа тия дни диджей Дамян след арестите в дискотеката „Плаза“: във всички подобни преуспяващи заведения у нас има клиенти, които се забавляват и с опиати – ако не ги консумират в специален будоар като в „Плаза“, то при поискване им ги доставят веднага – на масата или на дансинга.

Но какви ти будоари! Ако имате време, идете днес следобед в „Люлин“ или в „Младост“, обиколете там детските площадки, дворовете на училищата, паркингите и кварталните кафенета и ако не намерите откъде да си купите дрога, обадете ни се - ние веднага ще ви вземем от градинката, близо до нашия офис една-две дози – хероин, или амфетамини, ако щете, или пико. Но няма да се наложи да ни молите. В почти всички столични квартали, на известни места, пристигат всеки ден пласьори – по залез и си тръгват към десет вечерта. Някои идват пеш, други с автомобили, паркират, слизат, разхождат се показно, говорят нещо с някого по телефона, постоят под някой вход, нещо шушукат...Всички ги виждат – майки, баби, ученички. Всички, с изключение на полицията. По някаква причина маршрутите на наркопласьорите и патрулите почти никога не се засичат.

Като главен секретар на МВР Бойко Борисов остана в историята с две фрази и едната от тях гласеше „Във всяка банда има полицаи“.

Около 10 години минаха оттогава, но не са се променили нещата. Око попитате в ГДБОП, там, макар и да имат забрана, сигурно ще ви кажат, разпределението на наркопазара съвпада с границите на районните полицейски управления. Защо ли? За улеснение на двете страни. Наркопласьори плащат на полицаи в съответното РПУ, които да се правят, че не ги виждат, или да им дават информация за акция на ченгета от други структури. Знаем го, защото неведнъж сме правили интервюта с труженици на наркомафията, които искат да станат прочути.

Наркодилърите (те са началници на пласьорите и са подчинени на босовете) разказват, че всеки от тях отчислява за своя човек в районното управление около 20-30 лева седмично – това е неговата такса, без нея ще загуби работата си. Отделно неговият бос в квартала си плаща на тримесечие на началниците – обаче по 2000, а не по 20. Ако не с пари, с вечери в ресторанти, с коли назаем, или с момичета, безплатни. Такава е играта. Наркотърговията не може без полицията – открай време е така. А напоследък и полицията не може без наркотърговията, май – свикнаха полицаите с наркодобавките към заплатите си. А някои, както неотдавна се разбра, започват работа в МВР само заради тях.

Много хора бяха шокирани като разбраха, че полицаят Божидар Милев, който беше арестуван за търговия с амфетамини, постъпил на работа в МВР не за друго, а за да се занимава с наркобизнес. Той самият го разказва – то се чу та запис със СРС в съда - на друго продажно ченге, след като двамата са принудили студент наркоман да продава за тях дрога пред Народния театър.

Една мила телевизионна водеща не искаше да повярва – как е възможно това? – да стане някой полицай като състави план преди това да преследва престъпниците, за да им краде занаята!

Но кажете вие – за какво, според вас, един младеж би пожелал да стане полицай в България? За да взема 900 лева заплата? За да го псуват хората ( а в негово лице държавата) заради всичките си патила? Да му натякват, че взема пари, а не си върши работата, че наркодилърите се множат, че няма правосъдие и тъй нататък? Колко зависи от него това?... Той знае, че и кариера няма да направи, не и ако няма нерегламентирани връзки в началството. И прословутите 20 заплати след пенсиониране няма да вземе след реформата на Бъчварова. След тая реформа и отпуската му ще е по-малка, и ще му затворят почивните станции вероятно.

Неслучайно от миналата година насам над 4200 полицаи са напуснали, има свободни щатове в РПУ-тата, но кандидатите са малко и ще почнат, щат не щат, да назначават куцо и сакато. И все повече ще стават в академията на МВР курсантите като оня Петко, който прати с комоцио в болница петдесетгодишен човек – че го бил засякъл с мерцедеса.

„Призовавам гражданите да кажат къде се продава дрога!“, заявява пред камерите Младен Маринов, шефът на СДВР. Призовавал за същото и собствениците на дискотеките. Че защо не пита подчинените си? Те знаят това много добре. Има едно-единствено място, където наркотърговията става и без знанието на полицията. То е навътре в ромските гета, където рядко стъпва полицейски крак. Обяснимо наркоченгетата съобщават, че над 80% от хероина се продава там. В циганските махали къщите са строени как да е - една в друга, с комшулуци, по тесни улички, в лабиринт. Там униформен може да попадне само случайно и то ако има по-малко от година стаж. По-опитните му колеги не припарват по тия места, защото знаят, че излизане няма – ще нарежат на парчета някой там, ако решат, ще го закопаят и археолози след сто години ще му намерят останките. Ако преследват някого, заподозрян за наркотрафик, полицаите стигат до първите къщи в квартала и се връщат назад. Друго е, разбира се, когато правят официално посещение в палатите на наркобароните по тяхна покана, за да си получат заслужените подаръци.

Ако не всяка седмица, то всеки месец по веднъж полицията съобщава за заловени наркопласьори, нали така? Някой би попитал: абе, тия отровители на децата свършване нямат ли?

Нямат.

Първо, защото наркопазарът не търпи празно място.

И второ, защото арестите са ала-бала.

Съседи и близки на наркомани неуморно подават сигнали в полицията: кой кога им продава, къде и как ги обикалят дилърите. Майки редовно намират спринцовки до детски пързалки, прибират ги и ги носят като улики при кварталния.

Отвреме навреме, от немай къде изглежда, полицейски части пристигат демонстративно на адрес по сигнал, преджобват десетина тинейджъри и тръшват някой пласьор на земята. Той се оказва обикновено един от тъй наречените шанаджии - извънсистемни играчи, на които системните чат пат им режат ушите... А ако хванат в суматохата двама-трима от познатите на РПУ -то дилъри, акцията обичайно спира дотук. Бихме могли да допуснем, че при тям подобните арести на цаци, разследващите са доплували до някоя от акулите, близки с властта и не са се удавили. Допускаме го, но такова нещо нито сме чули, нито разбрали...

А близост с властта има вероятно. Иначе нямаше чужди медии да съобщават, че в Ислямска държава се друсат с български амфетамини, които минават редовно и тихомълком през Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения