Кумата и кумицата подначалници в СГС

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на встъпването в длъжност на Калоян Топалов като председател на Софийския градски съд (СГС) през юли 2015 г. Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ С

С командированите съдийки Балинова и Данаилова тестват контрола върху съдиите във ВСС

„Следва да се завишат критериите за командироването на съдии в Софийския градски съд. Командироването е ставало по лично решение на председателя на съда, като становище на заместниците не е искано, с което грубо е нарушен принципът на екипност, заложен в Закона за съдебната власт. Това е сериозен пропуск на административното ръководство на СГС с председател...”

Това е извадка от доклад на Висшия съдебен съвет. Документът е обявен точно преди година и се отнася за работата на бившия председател на СГС Владимира Янева. Абсолютно същите констатации и изводи, а дори и много по-притеснителни за състоянието на СГС, могат да се направят и към днешна дата за новото ръководство на ключовия съд начело със съдия Калоян Топалов.

Точно преди седмица ВСС отложи разглеждането на две точки, включени в дневния ред по предложение на административния ръководител на СГС. Те се отнасяха до назначаването на командированите от Софийския районен съд съдийки Биляна Балинова и Радостина Данаилова за заместник-председатели на СГС. Не, няма грешка. Председателят на СГС иска от ВСС да легитимира назначаването за заместник административни ръководители командировани от по-ниската съдебна инстанция съдийки. Странно е, че Топалов не е успял да намери подходящи магистрати сред издържалите конкурс за съдии в СГС, та се налага да предлага именно командированите от СРС магистрати.

Преди една година темата с командироването на съдии бе употребена за дискредитирането и последващото овладяване на СГС. С мотива, че чрез командироването се оказва натиск при решаването на делата, бившето ръководство на СГС бе последователно и организирано атакувано, като особено активни при изпълнение на поставената им от олигархичното задкулисие задача бяха дежурната политиканстваща върхушка на Съюза на съдиите в България, “прогледналият” председател на ВКС Лозан Панов и разбира се, провалилият се като правосъден министър Христо Иванов.

И докато преди 12 месеца цялото общество бе занимавано от сутрин до вечер с това колко лошо е било тогавашното ръководство на СГС и как вършело безобразия с командироването на съдии, то днес е в ход пълна омерта за същите дела, вършени от председателя на ключовата съдебна инстанция Калоян Топалов. Очевидно, че когато вече си на мястото на тези, срещу които си се борил в името на “независимостта” на съда, но не само, че не си прекратил порочните практики, а си ги и доразвил, то няма нищо изненадващо, ако набързо забравиш какви си ги говорил само преди година.

Няма нищо случайно и в решението на Калоян Топалов да се спре именно на съдийките Балинова и Данаилова, на чието изстрелване в кариерата от последните месеци биха завидели мнозина магистрати.

Съдия Биляна Балинова е командирована от СРС в СГС със Заповед №456 от 1 юни 2015 г., а съдия Радостина Данаилова преминава от СРС в СГС със Заповед №578 от 2 юли 2015 г. Датите на командироването са важни, тъй като Балинова е командирована в мандата на Владимир Йорданов, който бе изпълняващ длъжността председател на СГС до избирането на Топалов. Данаилова пък е командирована непосредствено след този избор. Още през август миналата година влезлите без конкурси в СГС съдийки Балинова и Данаилова вече поемат ръководствата на Гражданското и на Търговското отделение, макар още да не са официално предложени за заместник-председатели.

Дори и да изключим хипотезата, че скорострелното изстрелване в кариерата на Балинова и Данаилова се дължи основно на обстоятелствата, че първата е кумица на заместник-председателя на ВКС Красимир Влахов, а втората е кума на последната съпруга на председателя на СГС Калоян Топалов, предлагането на двете за заместник административни ръководители може да се разглежда и като груба демонстрация на безпардонност от страна на кръговете, които през 2015 г. овладяха ВКС и СГС.

Ако ВСС държеше да покаже, че не се подчинява на задкулисни интереси, този път бе длъжен да прояви последователност и още преди седмица да отхвърли предложението на Калоян Топалов, а не да отлага разглеждането на искането на председателя на СГС. Самото отлагане определено има друг, скрит умисъл, който е свързан с разпределение на местата в квотите на ВСС. Нещо повече, до разделянето на Съвета на две колегии - съдийска и прокурорска, кадрови въпроси няма да се разглеждат.

Пробутването на двете неучаствали в изпит за съдия в СГС магистратки за заместник-председатели на същия съд се случва на фона на започналата от две седмици кампания по овладяване на съдийската колегия на Съвета от същите олигархични кръгове, които вече успяха да оплетат в схеми от зависимости ръководствата на две от четирите ключови български съдебни инстанции - ВКС и СГС. Следващите цели са - превземането на Върховния административен съд и разбира се, на Софийския апелативен съд.

Една от техниките, обект на кампанията, е вкарването в съдийската квота на ВСС на считани за лоялни към олигархичното задкулисие членове на “правителството на съдебната власт”.

Медиите на олигарсите Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и сайтът на бившата говорителка на Иван Костов - Стоянка Георгиева, като под индиго разпространяват под формата на “разкрития” списъци с предварително посочени членове на ВСС, които задължително трябва да намерят място в съдийската колегия.

Чрез добре познатата практика по “извиване на ръце” и поставяне на лобистки ултиматуми се прави директен опит да се предреши позиция на Съвета, която тепърва ще се дискутира на днешното, а вероятно и на следващото заседание по приемането на критериите за разделянето му на две колегии съгласно промените в конституцията и Закона за съдебната власт.

Изпълзелият след краткосрочно отсъствие от страната провален бивш министър на правосъдието Христо Иванов, опитвайки се да вмени на главния прокурор Сотир Цацаров собствените си нечисти намерения, всъщност разкри за пореден път грозното лице на задкулисието.

В контролирано интервю пред удобен журналист Иванов призна, че осигуряването на “правилното” мнозинство в съдийската колегия на ВСС е важно, за да бъде предрешено избирането на “правилните” председатели на ВАС и САС. Изборът на административни ръководители на двете съдебни институции трябва да се случи в мандата на този състав на ВСС, който изтича в края на 2017 година.

Оказва се, че обсъждането и гласуването на предложението на Калоян Топалов за назначаването на новите заместник-председателки на СГС се явява идеална възможност за тестване дали в бъдещата съдийска колегия на ВСС има необходимото мнозинство за прокарване на бъдещи и много по-важни кадрови решения. Вероятно и заради това се е стигнало до искането за отлагане на точките от заседанието на ВСС миналата седмица.

Ако след разделянето на ВСС на две колегии, съдийската одобри предложението на Топалов, това ще е ясен знак, че вече са налични нужните гласове за избирането на нов председател на Софийския апелативен съд. Тогава Нели Куцкова ще може да се кандидатира и за четвърти път или пък в ролята на “правилния” кандидат за административен ръководител на САС може да видим и съдия Владимир Йорданов от ВКС, който като и.д. председател на СГС през 2015 г. разчисти терена за бъдещите безчинства на кумеца си Калоян Топалов.

В крайна сметка се оказва, че ако си осигурят исканото от Христо Иванов мнозинство в съдийската колегия на ВСС, то тогава и двуглавата ламя ДСБ, начело с Радан Кънев, а най-вече олигархичните им покровители не само ще могат да продължат с безпардонното си кадруване във ВКС и СГС и осигуряването на “правилните” съдебни решения, особено по наказателни и търговски дела, но и ще са изпълнили най-важната част от плана си по превземане на съдебната власт. Ако олигархията овладее и САС, пред който са обжалваеми решенията на СГС, както и ВАС, който разглежда спорове за законността на актовете на държавната администрация, то тя ще се окаже на практика напълно недосегаема. Тогава и основната мишена на олигархичното задкулисие - прокуратурата - ще е много по-лесна плячка за атака и овладяване.

Кога ще стане ясно дали олигархията окончателно е овладяла съдебната система?

Когато разберем, че да укриеш над 63 млн. лева от данъци не е престъпление и си невинен. Както и когато това решение на първоинстанционния съд бъде потвърдено и от следващите две инстанции - САС и ВКС. Тогава олигархичното задкулисие със сигурност ще обяви, че “съдебната реформа” е успяла. Дали?

Акцент:

Пробутването на двете неучаствали в изпит за съдия в СГС магистратки за заместник-председатели на същия съд се случва на фона на кампания по овладяване на съдийската колегия на Съвета

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи