Менда Стоянова: Разсекретяването на доклада за КТБ няма да промени нищо, само облекчава процедурата

Председателят на бюджетната комисия в народното събрание Менда Стоянова заяви, че разсекретяването на доклада за КТБ няма да има решаващо значение по темата. Тя обясни, че усилията са насочени към това да се облекчи процесът, за да могат да бъдат разпродадени активите на банката и да бъдат удовлетворени кредиторите, предаде БНТ. 

"Разсекретяването на доклада няма общо с продажбата на активите. Продажбата на активите е част от цялата процедура на несъстоятелност и вчера водещата новина от това, което приехме като промени в закона беше, че се разсекретява доклада, но всъщност това не беше най-важното", заяви Менда Стоянова.

Според нея това е частта, която интересува широката публика.

"Другите промени са по-специализирани, но те са насочени към това да се ускори и облекчи процеса на производството на състоятелност, така че максимално по-бързо да може да се достигне до момента, в който синдиците ще продават активи вече да удовлетворяват различни кредитори. Докладът на КТБ той е окончателно разсекретен. Това няма да реши проблемите", каза още председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова коментира още и увеличението на цените за транспорт трябва да бъде постепенно въвеждано, защото огромните инвестиции в метрото и новите превозни средства си има цена. Според нея същото важи за винетките и тол таксите.

Говорейки за реформи, тя заяви, че пари за тях винаги могат да се намерят, най-важно обаче е да се намери воля за такива. Подчерта, че всички министерства трябва оптимизират работата на своите структури, така че с дадените им пари да подобрят качеството на услугите и ако е необходимо еднократно финансиране за една-две години, за да се случат истински промени, това финансиране ще се получи.

Призна, че реформирането е непопулярна мярка, защото всеки, който се захване с това, бива оплют и никой от министрите не желае да си създава проблеми. 

Тя нарече идеята на министъра на образованието Меглена Кунева да се намалят субсидиите на партиите "див популизъм", защото икономията от нещо подобно би била незначителна и нямало да има ефект от нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини