НС прие семейните помощи за деца с трайни увреждания да се увеличат от 70% на 100% от минималната работна заплата

Народното събрание прие промените в Закона за семейни помощи за деца с трайни увреждания да стане 70% на 100% от минималната работна заплата, на първо четене предложени от ПГ на БСП лява България, предаде „Фокус”.

68 народни представители гласуваха „за” промените , 1 „против” и 14 „въздържал се”. Целта на промените е да се подпомогнат по-високите разходи и усилия за отглеждането и възпитанието на тези деца в семейна среда, както и да се гарантира един сигурен минимален праг за родителите или настойниците, поели отговорността и тежестта да отглеждат децата си в семейна среда вместо в специализирана институция.

В мотивите си вносителите от ПГ на БСП лява България са заложили, че размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с увреждания, съобразено с икономическата динамика в страната, ще е на база 70 на 100 от размера на минималната работна заплата. Според вносителите в резултат на прилагането на закона ще бъде внесена сигурност по отношение размера на социалната помощ за тази уязвима социална група и създаване на по-добри условия за отглеждането им в семейна среда.

По данни на националната статистика месечната добавка за отглеждане на дете с увреждания обхваща около 22 хиляди деца. Допълнителните средства от държавния бюджет, необходими за прилагането на закона са в размер на около 7 млн. лв. годишно.

Депутатът Хасан Адемов от ПГ на ДПС каза, че ще подкрепят промените в закона, защото децата с увреждания заслужават подкрепа от държавата. „По-големият проблем, който трябва да бъде решен между първо и второ четене в Закона за публичните финанси, където е казано, че не могат да се поемат финансови ангажименти, които не са предвидени в Държавния бюджет за 2016 година”, обясни още той.

По думите му, вторият проблем е дали социалните плащания трябва да бъдат обвързани с минималната работна заплата и ако това стане дали това ще стане причина да не се вдига тя.

Народният представител Димитър Байрактаров от ПГ на ПФ също заяви, че неговата група ще подкрепи предложените промени.

Мариана Тодорова от ПГ на АБВ подчерта, че ще подкрепят този законопроект, защото трябва да се покаже този жест към децата с увреждания. Тя посочи, че трябва да се промени процедурата по инвалидизиране, защото там има много злоупотреби. „Има много села и области, където се концентрира инвалидизацията. Вижда се, че това са цели области и това ни кара да се съмняваме”, каза още депутатът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини