Стягат пътищата към Варна за лятото

Всички трасета, водещи от и към Варна, ще бъдат стегнати до началото на летния сезон. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която заедно с кмета Иван Портних даде старт на ремонта на Аспаруховия мост.

До края на май ще бъдат реконструирани напълно подходите към 42-годишното съоръжение, като за целта са отпуснати 5 млн. лв. Затварянето на едно от платната вчера веднага предизвика голямо задръстване.

"Апелирам шофьорите към търпение и разбиране, защото точно тази отсечка е в критично състояние и ремонтът й не търпи отлагане", призова Павлова. Цялата сума за реконструкция на моста от 35 млн. лв. е гарантирана, но ще бъде усвоявана поетапно в рамките на 2-3 г., тъй като не е възможно той да бъде затворен изцяло, поясни тя.

Паралелно МРРБ е осигурило над 1,3 млн. лв. за укрепване и саниране на три надлеза от магистрала "Хемус" в участъка от Провадия до Варна, след като се установило, че те са опасни. Тази дейност, както и почистването на храстите, канавките и изкърпването на дупки по трасето, ще приключат до началото на сезона, гарантира Павлова.

В същия срок ще бъде готово и кръговото кръстовище на пътя за Златни пясъци, по което в момента тече усилена работа. Без ход е само проектът за саниране на свлачището на "Трифон Зарезан", което от години е блокирало панорамния път от града към Златни пясъци, призна Павлова. Според нея причината била липсата на категорично становище за начина, по който да се укрепи зоната.

Варна обаче е внесла проект в културното министерство за укрепване на Аладжа манастир на стойност 400 000 лв., който предстои да бъде одобрен, поясни кметът Иван Портних. От Павлова той получи похвала, че община Варна е била сред първите, подала своите инвестиционна програма по новата ОП "Регионално развитие", която предстои да бъде одобрена на няколко седмици. Общината е готова и с проекти за туристическа инфраструктура, които ще се финансират с част от 370-те млн. лв., заложени в 5-те нови фонда към ОПРР. Приоритетно общината ще кандидатства за изграждане на нови паркоместа, уточни Портних. Според него до края на тази година ще започне и поетапното въвеждане на дълго чаканата синя зона във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини