Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Зелени, сини и получервени в Отечествен фронт срещу зимния туризъм

Минувачи видели стрелците с гранатомети по Алексей Петров

Над 80% от гражданите на Черна гора се обявяват за членство на страната в ЕС

Започна срещата на Тереза Мей и Еманюел Макрон

Бял коняк и пури за пръв път на „Винария 2018“ 26-ото издание на престижния форум ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив

Доли Партън с два рекорда на Гинес

Бракониери нападнаха с брадви лесничеи край Самоков

Риск Инженеринг и Енекод отново са спонсори на Григоров Рейсинг Тийм Младата ни звезда в автомобилизма и неговия тим си пожелаха повече победи през новия рали сезон

Уди Алън отрече обвиненията в сексуални посегателства на доведената си дъщеря

Трима загинали в Холандия и един в Белгия заради ураганни ветрове

Каранга аут за първата проверка на ЦСКА

Апелативният съд в Търново насрочи дело срещу полицейски шеф разгласил държавна тайна Ваньо Димитров осъден на първа инстанция за чадър над наркогрупа

Българите намаляват с 48 000 души за година

През 2015 година българите са намалели с 48 418 души, сочат данни на Националния
статистически институт. Така се затвърждава тенденцията населението на страната да намалява и застарява. Задълбочава се и дисбалансът в териториалното разпределение на населението в България.

Населението на 65 и повече години нараства през 2015 година и вече и 20.4 процента. Средната възраст на българите също нараства до 43.3 години. Населението в трудоспособна възраст намалява с 54 000 души и делът му е 60.8 процента, по данни на директора на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Магдалена Костова. 

Към 31 декември 2015 г. на територията на България пребивават е 7 153 784 души.

Като положителни тенденции от НСИ отчитат намаляването на детската смъртност. Раждаемостта се задържа на нивата от последните години. Родили са се 65 950 деца през 2015 година, като те намаляват с 2.4 на сто в сравнение с предходните дванадесет месеца. Средният брой деца, които жена в детеродна възраст би родила, е средно 1.53 и това е недостатъчно за възпроизводство на населението.

В сравнение с 2014-та през 2015-та браковете се увеличили с 3124, а разводите намаляват със 101.

Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението. 49.8 процента от живеещите в страната са разположени в Югозападния й район. Областта с най-малко население е Видин – 91 235 души, а най-много е то в София – 1 319 804 души.

Предпочитаните дестинации от напускащите страната българи са Германия, Обединеното кралство и Испания. Най-много идващи у нас се наблюдават от Турция, Сирия и Русия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.