Мечти, превърнати в пророчество

Иван Донев със статуетката си от фестивала на модата “Нефертити” пред Храма на Луксор.

Дизайнерът Иван Донев с награди в Египет и Китай

Българинът избран сред 6500 за Седмицата на модата в Пекин

Един ден през декември 2015 г. Иван Донев седял в българския си дом в родния град Раковски и както обикновено гледал “Нешънъл джиографик”. Серията е за изгубените царици. Дизайнерът, живеещ в Рим и изучил тънкостите на модата в Италия, си пожелал някой ден да има възможност да направи ревю сред пирамидите в Египет.

Споделя за мечтата с майка си, без да предполага какво ще се случи месец по-късно. На 21 януари Донев е потърсен от агенция в Словакия, от която му съобщават, че е един от избраните 11 дизайнери за участие в първия фестивал на модата “Нефертити” в Египет. Иван нарича станалото “Привличане на желания”.

Оказва се, че е забелязан не от кого да е, а от Мона ал Мансури, родената в Обединените арабски емирства дама, която е обявена за дизайнер №1 в Азия през 2014 г. Донев, както и останалите поканени за фестивала трябва да покажат по 10 тоалета на ревюто си, от които задължително два вдъхновени конкретно от Нефертити. Идеята на Ал Мансури е да покаже таланти във висшата мода, които обаче не са собственици на империи.

Така в началото на април Иван пристига в египетския град Луксор заедно с останалите дизайнери - Набил Хаяри, Лео Малагуено, Хинди Махди, Шорук, Амр Елбана, Махмуд Гали, Анхел Палацуелос, Агустин Торалбо, самата Мона ал Мансури и екип млади творци от Фешън дизайн център в Кайро. “Ревютата бяха в храма на Луксор, невероятно преживяване и първо по рода си събитие на подобно място”, разказва Донев и уточнява, че е искано разрешение за това от ЮНЕСКО, защото храмът е част от световното културно наследство.

Гостите били точно 2000, специално избрани от цял свят. А кралици на красотата като Мартина Стетиарова - Мис Свят бикини 2014, били с тоалети на българина на съпътстващите събития. Иван оценява участието си като голямо признание за работата му и за колекцията, вдъхновена от ислямското изкуство. Според българина Мона ал Мансури идеално е изпълнила идеята си - да покаже на фестивала на модата “Нефертити” жената на бъдещето в ислямския свят, разчупвайки стереотипите.

Самата дизайнерка е символ на борбата за правата на жените и е носителка на много престижни награди в модата и извън нея. Тя е и посланик на добра воля, а за богатия й житейски опит и за широкия й поглед върху обществото говори и фактът, че е завършила геология и биоинженерство и е работила по специалността си в петролната промишленост, преди страстта и дизайнерските й умения да я отведат за постоянно в света на модата.

Иван Донев силно вярва, че модата е сред начините да се градят мостове между религиите, и го доказва непрестанно с моделите, които създава - ефирни, леки, с детайлни акценти и внушаващи културна всеобхватност. И признанието не е само в Луксор. В края на март той с право чу овациите на специалистите и в Пекин, където на дефилето си показа 4 тоалета. Това стана на откриването на Седмицата на модата, посветено по традиция на млади дизайнери.

“За да стигнеш до подиума на това събитие минаваш сериозна пресявка - за тази година кандидатите бяха 6500 от цял свят, но накрая бяхме избрани 29 млади дизайнери”, разказва Донев и уточнява, че кандидатури се подават до месец декември в предходната година. Китайското и египетското приключение на българина му донесоха награди и авторитет, но и предизвикателството да не отстъпва от нивото, до което сам е стигнал.

“Чувствам се по-отговорен към хората, които очакват повече от мен”, споделя дизайнерът, уверен, че е на верния път. Амбицията му е да създава модели, достойни за изискани бутици, а не просто театрални дрехи. И вярва в силите си, защото, както казва самият той, смята, че вече може да разчита на инстинкта си, наричан от самия него “Пророчество в модата”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица