Калфин: Има страшно ниски пенсии

"Има основание да се търси допълнително подпомагене за хората, които са се пенсионирали отдавна, въпроса е под каква форма - дали с увеличаване на пенсиите или със системата на социално подмогане", това обяви при посещението си в Шумен министър Ивайло Калфин.

И призна "има страшно ниски пенсии и то от старите". Но уточни, че Министерство на труда и социалната политика не е министерството на пенсиите, има НОИ, който е пенсионнаната система на държавата. С направеното до сега има надежда Националния осигурителен институт да се стабилизира. "Половината от неговите разходи са субсидия от държавата. За всеки лев пенсия, който той изплаща, още един идва от данъкоплатците", каза Калфин. Затова промяната би трябвало да мине през преосмисляне на приоритетите на бюджета.

Колкото до предстоящите президентски избори и въпроса дали ще се кандидатира, Калфин обясни: "Няма такива разговори и нямам намерение засега". В момента в редиците на АБВ се обсъжда профилът на човека, на който да заложат. Той трябва да е способен да обединява, човек, който е силен и има ясни възгледи по отношение на външна политика и сигурност, както и да е чувствителен по проблемите на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини