Амстердам - столица на удоволствията

Култура е поквара в ниската земя

Амстердам не е добра идея. Амстердам е твърде добра идея. Една безупречно качествена дестинация за всяко време на годината. Все пак Ниската земя - Холандия, е по-благосклонна към умерено-климатични тарикати, като българите през пролетта и лятото. Градът е скъп за източноевропейските стандарти, но всеки, който е бил, ще ви каже, че си струва. Амстердам не е за консервативно настроени пуритани, които изпитват неудобство от откритата сексуалност и мъглата на леките опиати. Хората без отношение към архитектурата, превъзходните произведения на европейската живопис и континенталната история също не са перфектните посетители на най-населения, значим и богат холандски град.

Амстердам е център на човешките удоволствия, световна столица на възвишения упадък и иновациите, място, което ще превърнете в свой географски фетиш още в първите няколко часа сред иконичните канали на прекрасния полис.

Отправна точка на класическия трип из Амстердам е масивната, импозантна сграда на централната гара, която функционира върху изкуствено построен остров от края на по-миналия век. Оттук започва спускането по флуидните артерии на контрастния град, побрал в себе си толкова много разнопосочни елементи, истории, форми и цветове.

Кварталът на Червените фенери е на няколко минути пеша от гарата и е прекрасен избор за пълноценно сетивно изживяване. Изящните фасади на сградите от XVII век са приютили малки кабинки с проститутки за всеки вкус. Червени лампи, еротично бельо и приканващи погледи допълват атмосферата на най-печалноизвестния квартал на Амстердам. Това е един от малкото градове, в които може да видите семейни разходки по улици, в които съжителстват магазини за секс играчки и магазини за нормални играчки. Еротичните шопове и клубове захранват кръвоносната система на тази част на града с есенциални нутриенти, които поддържат възбудата на масивния туристически поток, превишаващ пет милиона човека годишно, което е пет пъти повече от постоянното население на Амстердам без предградията.

Развратът на плътта се допълва от сриването на социални бариери, мотивирано от консумацията на забранени в повечето други страни субстанции. Разнообразието от различни видове канабис в многобройните кофишопове е грандиозно. Средностатистическите напушалки ще се чувстват като деца в сладкарски магазин и ще прекарат твърде много време, избирайки от менютата със зелени деликатеси. Амстердам предлага върха на ботаническите инструменти за релаксация, джойнтове се пушат свободно навсякъде и на никого не му прави впечатление.

Градът е изключително равен и затова идеалният начин за придвижване е с колело. Велосипедите са религия за местните, навсякъде са и спомагат за създаването на особено привлекателна ретро атмосфера. Части от Амстердам функционират като машина на времето.

От ниските страсти се придвижваме към високите аспирации на духа и стигаме до два от най-великите музея на планетата - Райскмузеум и музея на Ван Гог. В първия може да видите спиращата дъха картина на Рембранд “Нощна стража”, а вторият предлага пътешествие през живота и творчеството на великия холандски гений Винсент ван Гог.

Амстердам е императивна дестинация за всички хора с отношение към изкуството на живота, за хедонисти и ценители, които отиват там, за да се върнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм