Мобилни в панделата

Криминално проявена котка.

Вятърът на скандалите повя миналата седмица през българските затвори. Повдигна се темата за очевидното нарушение на закона - пандизчии масово разполагат с джиесеми, като дори не се крият, а се тагват и пускат във фейсбук снимки от килията.

Скандалът тръгна, след като Росен Петров-Животното, който лежи за наркотрафик в затворническото общежитие „Казичене“, качи в социалната мрежа не една снимка, а цял албум, озаглавен "Затвор". Пред Би Ти Ви бившият обитател на Софийския затвор и участник в риалити шоуто "Фермата" Георги Варсамов потвърди, че не е никак трудно за пандизчиите да се уредят с мобилни телефони.

Но проблемът съвсем не е само нашенски. Навсякъде по света властите се опитват да се преборят с него, тъй като с помощта на мобилни телефони могат да се организират бягства, обири, изнудвания, всякакъв вид престъпни дейности, дори затворнически бунтове. Такъв беше случаят в Бразилия преди 10 г. Главите на престъпни групировки от затвора успяха да спретнат мащабни затворнически бунтове. Обитателите на 70 затвора в страната се включиха в безчинствата, а в същото време - пак организирани по телефона, членовете на бандите извън затвора вилняха по автобуси и полицейски участъци.

През март във Великобритания полицията разкри, че 27-годишен затворник на име Йън Огдън организира по телефона грабежи на бижутерийни магазини, както си седи в килията. Под прикритието на идеалното си алиби, Огдън свъртял банда от поне 8 души, които в два обира задигнали стока за 637 хиляди лири стерлинги. Според в. "Сън" в 136-те институции в Англия и Уелс циркулират хиляди мобилни телефони. Там също обитателите се снимат и постват по социалните мрежи - как се друсат, как се напиват и други непозволени рекреационни дейности зад решетките.

Проблеми с мобилните телефони имат и в САЩ, Франция, Австралия - общо взето, съвременните технологии са достъпни навсякъде зад решетките, разликите са само в начина на пренасяне и тарифите.

В САЩ например беше разкрито, че в Тексаски затвор има поне по един мобилен телефон на килия. Това стана, след като майката на един от младите пандизчии написа възмутено писмо до директора на затвора: "Г-н Директор, сигналът на мобилния оператор във вашия затвор е толкова лош, че прекъсва, когато си говоря със сина си и на моменти почти нищо не се чува." В Тексас са конфискувани 549 телефона за първите 4 месеца на миналата година. В Калифорния надзирател си призна, че за година е спечелил 100 000 долара от трафика им, като още през 2009 г. в слънчевия щат, където е и най-големият затвор в САЩ, са иззети над 2 800 телефона. За миналата година цифрата е почти двойна.

В Австралия, САЩ и на Карибите властите са разрешили проблема, като са поставили заглушители на сигналите на мобилните телефони. Във Франция на места също се опитват да поставят заглушители. Подобни планове имат и в българското министерство на правосъдието. Отделен е въпросът, че да се монтират заглушителни системи и такива за проверка във всички 12 затвора и 28 ареста у нас са нужни милиони левове.

У нас ги прехвърлят с прашки и арбалети

Всеки затворник у нас може да получи телефон зад решетките през оградата на затвора или чрез пратка от надзирател. Това разказаха пред „Труд“ пандизчии. Използването на мобилни устройства зад решетките не е изключение, а масова практика. Някои дори се снимат по килиите и поддържат фейсбук профили въпреки присъдите си.

Забранените вещи се изстрелвали с прашка или арбалет от роднини и приятели на затворниците. „Най-лесна за преодоляване е оградата откъм следствените арести в София на ул. „Майор Векилски“, която е в съседство с магазин „Кауфланд“. Оттам съм получавал няколко СИМ карти, телефон и дори малко марихуана, увита във вестници“, разказа по телефона затворник, пожелал анонимност.

Друг способ е „пратка от надзирател“. „Плащаш им по 250-300 лв., а понякога тарифата скача до 500 лв. и ставаш мобилен зад решетките“, допълва пандизчията, който лежи повече от шест месеца в Софийския затвор за изнасилване. Тарифата за телефон варира – има случай в пловдивския затвор, където през 2013 г. е задържан надзирателят Сребрин Георгиев, който взел от две затворнички по 20 лв. за услугата.

Под носа на надзиратели роднини на затворници и арестанти, идващи на посещение, също носят мобилни телефони на близките си, но маскирани в консерви от риба. Металотърсачите не ги улавят, защото са евтини и са ниско качество, оплакват се пазителите на реда в затворите.

Понякога дори и адвокати посягат към непозволеното и доставят клиентите си дрога, разказа медицински работник от Варненския затвор.

„Трудни за проверка се оказват и онези затворници на лек режим, които се връщат от отпуск или от обект. Намирали сме телефони със СИМ карти у тях в телесните им кухини“, обясни надзирател.

В края март Софийската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу затворник, който по телефона от килията си изнудвал за пари търговка. Жената, която била собственичка на няколко магазина в малък град край София, в началото се поддала на изнудването, но накрая й писнало и го издала в полицията. След обиск в килията на затворника ченгетата открили мобилен телефон и две СИМ карти. Едната от тях била скрита в тайно джобче на слиповете му, разказаха разследващите.

При проверка практика сред обитателите на затвора е да разглобяват апаратите и за ит укриват на части.

Чл. 97, т. 3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража гласи, че лишените от свобода не могат да притежават, ползват или държат при себе си мобилен телефон. Надзирател, адвокат или друго лице, съдействало излежаващият присъдата да получи JSM, може да получи присъда до 8 г. и глоба до 10 хил. лв.

Котки контрабандистки

Затворниците и техните близки, като хора с престъпни умове, лесно се сещат как да заобиколят забраната. Пратката се закрепя директно с тиксо или в торбичка с цвета на козината под корема на котка. Животното се пуска през оградата.

В Бразилия властите спипали котка, която пренасяла дрога, трион, мобилен телефон и други забранени вещи. Надзирателите забелязали, че красива бяла котка, опасана с тиксо, преминава през главния портал на затвора в град Арапирака в щата Алагоас в североизточната част на страната. Те хукнали да гонят писаната и след половин час най-сетне я хванали. При залавянето й установили, че тя носела: телефон, бургии, слушалки, флаш-памет, батерии и зарядно за телефон. Всичките 263 затворници са заподозрени за участие в заговора, който се разследва от полицията. "Трудно е да се разбере кой е отговорен за деянието, тъй като котката не говори", заяви говорител на затвора. В Русия котка контрабандистка е задържана от затворническите власти в Наказателна колония 1 в Сиктивкар. Тя била оборудвана с клетъчни телефони и зарядни.

Високотехнологичното животно не издало кой е стопанина му.

С пощенски гълъб

През август 2015 г. в костарикански затвор беше заловен черен пощенски гълъб-трафикант. Пернатото пренасяло 14 гр. марихуана и 14 гр. кокаин в специално ушита за него черна торбичка. При залавянето наркогълъбът изглеждал нервен и бил покрит с курешки, съобщи Си Ен Ен. Птицата живеела в затвора и била обучена на престъпна дейност от пандизчиите. Т „Нищо чудно да е пренесла някой по-малък джиесем – обяснява надзирател. Опитват да ги вкарат по всякакъв начин – например семействата им пращат пиле с ориз, а в печеното пиле са набутали телефон. Ние ги хващаме, разбира се. Но не всичките.“

Дрон е изборът на новото поколение

През последните две години се е усилил трафикът на телефони, наркотици и др. с дронове.

По данни на Би Би Си в британските затвори м.г. са заловени 33 дрона. Пилотите вкарват джаджата през оградата обикновено там, където няма охранителни камери, което означава, че са добре информирани за мерките за сигурност в затворите. На Острова действа цяла престъпна мрежа за трафик на забранени вещи в затворите. Тя била разкрита, след като един от дроновете се разбил.

Българският принос - в луканката

В Белене през 2011 г. осъден се опитал да вкара мобилен апарат зад решетките и по оригинален начин. Той трябвало да бъде прехвърлен в затвора от ареста в Добрич. Когато преминавал през детектора за метал, било отчетено наличието на неразрешени предмети.

Първоначално полицаите не забелязали нищо нередно, но при последвалият обиск униформените били шокирани от намирането на 23 луканки, натъпкани в дрехите му. Тъй като под облеклото на обискирания, както и в джобовете не било открито нищо метално, те започнали да разполовяват подковите. В една от тях бил открит телефон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи