На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Иманяри копали за болярско имане на хълма под Петропавловския манастир

Иманяри копали през уикенда по целия хълм край Петропавловския манастир над Лясковец, за да дирят заровено болярско имане. Търсачите на скрити съкровища са направили района на решето.

„Изровени са множество траншеи с дълбочина от по метър под самата света обител. Най-много дупки златотърсачите са оставили точно срещу оградата на бившия център за военно обучение. Често под скалите на манастира, където е имало останки от римска крепост и път, виждаме да обикалят хора с лопати. В региона върви и мълва за заровено тук имане на търновски болярин, който опитал да се спаси на север заради турската инвазия”, разказват местни хора.

Те твърдят, че питали търсачите защо копаят по хълма, а те им отговаряли, че вадят пръст за цветя. Според запознати иманярите са действали по карта с металотърсачи и там, където уредът е реагирал, са разкопавали, което личи и от хаотично разположените дупки. Три от най-големите ровове са дълги по три метра и дълбоки по близо метър. Разположени са точно на завоя преди манастира, на около десетина метра навътре в гората.

Най-примамливи за нелегалните археолози са прочутите според легендите тайници над Арбанашкото плато. Според преданието разположеният в местността Петропавловски манастир е основан по времето на Втората българска държава от братята Петър и Асен. Върху хълма с внушителната скала някога е имало крепост, която пазела владенията на Асеновци. В нея е подготвено въстанието през 1185 г. за освобождението на България от византийско иго. Асеновци вдигнали манастира в знак на благодарност, че въстанието е успяло.Легендата разказва, че след злополучната 1393 г. арбанашкият първенец Павоян построил манастира и го дарил с ниви, гори и ливади, а след това забегнал във Влашко. Вероятно оттогава гората наоколо се нарича „Боянската“ – на името на богатия благодетел Боян (б.а.гърците прекроили името му на Павоян).В бързината от турската инвазия обаче се принудил да остави част от имането си , заровено в района.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.