Изпускат превантивно общински язовири след земетресението в Нова Загора

Трети лек вторичен трус беше усетен в Нова Загора, а кметът на общината разпореди превантивно изпускане на язовирите северно града.

Третият трус разлюля Нова Загора в следобед. По повод на това от администрацията на общината разпространиха обръщение на кмета Николай Грозев: "Призовавам населението да запази спокойствие. Според информацията от БАН, с която разполагам, е имало един първичен и два вторични труса – вертикални, с епицентър северно от Нова Загора. Те са регистрирани в 9,46; 10,39 и 13,38 часа. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН първичният трус е бил с магнитуд 4,2 по Рихтер, а според Сдериземноморския сеизмологичен център - 4,4. Очакват се вторични, постепенно отслабващи трусове”.

„Няма данни за пострадали лица, потърсили медицинска помощ. Поддържаме постоянна координация с полицията и пожарната. Обстановката в детските градини, училищата, социалните и здравните заведения е спокойна. Планирани са следобедните мероприятия във всички тях да бъдат подходящи за създалата се ситуация. Разпоредих допълнително изпускане на язовирите, северно от Нова Загора с цел намаляването на нивата им", допълва кметът Грозев.

Община Нова Загора призовава всички граждани да се запознаят с правилата за действие и поведение при земетресение, публикувани на сайта й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини