Д-р Трифон Цветков: Взети са бързи мерки срещу заболяването нодуларен дерматит

"Необходимо е да се извърши своевременно и бързо ваксинация на всички възприемчиви животни към заболяването нодуларен дерматит. Най-напред около района, където са констатирани огнища", коментира председателят на Надзорния съвет на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков, цитиран от „Фокус”.

Според него с оглед на очертаващото се разпространение с досегашните мерки и само с унищожаване на животните не може да се продължава. „Не може да се определи дали източникът е по механичен път, дали има други криминални източници, или пък е векторен. Това всъщност няма толкова голямо значение в момента. По-важното е, че са взети своевременно бързи мерки, съгласно европейския регламент”, посочи д-р Цветков.

По думите му, на първо време ваксинация ще се извърши в цяла Южна България, като се очаква е да бъде в размер на 350 хил. дози. „Средствата ще бъдат осигурени от държавата. Проблемът е да се получи официалното разрешение, за което има симптоми, че ЕК ще разреши, така както разреши на Гърция. Друг е въпросът за своевременната доставка от съответната фирма, която не е ясна още коя е и дали има достатъчно налично количество от такава ваксина”, обясни Трифон Цветков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини