Недоволство срещу идеята за забраната на споделеното пътуване

Недоволство се надига срещу идеята на транспортния министър и автобусните превозвачи за забрана на сайтовете за споделено пътуване. За часове стотици подкрепиха интернет петиция в защита на алтернативното придвижване, предаде БТВ.

За да намалят разходите за път, мнозина (особено студенти), качват в колите си и други в същата посока и делят парите за гориво. Уговорката обикновено е през групи в социалните мрежи или сайтове за споделено пътуване. Смятат, че така е не само по-евтино, но и по-безопасно.

Автобусните превозвачи обаче настояват сайтове за споделено пътуване да бъдат закрити – така ограничавали нелегалните превози с микробуси. По тяхна оценка те са между 3 и 5 хиляди.

„Не знам как ще стане, това са съвместни действия, само КАТ и МВР могат да проверяват тези микробуси, които са за споделеното пътуване”, посочи Галя Топалова от браншовата организация на превозвачите.

Администратор на сайт за споделено пътуване признава, че сред обявите трудно могат да се разграничат тези, които само делят разходите си и тези, които печелят в сивия сектор. Позицията на този тип портали е, че са само платформа за обяви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини