Център за почасови услуги за хора с увреждания отвори в Търговище

Център за почасово услуги за хора с увреждания, обхванати по проект „Нови хоризонти”, откри Община Търговище. В пресконференцията за представяне дейностите, която се проведе в Центъра, взеха участие кметът д-р Дарин Димитров, заместниците му Емине Якубова и Диян Дечев.

В ремонт и оборудване на сградата са вложени 60 000 лв. Обособени са работни места за 2 социални работници, рехабилитатор, медицинско лице и психолог, които ще приемат потребителите на място и ще извършват посещения по домовете им. Социалните работници ще извършат оценка на всеки от 165 потребители, за да преценят от каква помощ и грижа имат нужда. Ще поддържат връзка с включените в проекта и техните близките, ще организират посещения в домовете им. Психологът ще предоставя индивидуални и групови консултации. Ще се оказва мотивационна и психологическа подкрепа. Здравният работник ще предоставя медицински манипулации - мерене на кръвно и температура, поставяне на инжекции, смяна на превръзки и др. Рехабилитаторът също ще работи с потребителите на място в Центъра. При невъзможност потребителите да стигнат до него, ще ги посещава в домовете им”, разясни зам.-кметът Якубова.

По проекта предстои да се сключат договори между потребителите и избраните след събеседване 80 асистенти и помощници.

79 от обхванатите в проекта лица са от града, а 86 от селата. Над 65-годишна възраст са 95 човека, 70 са с увреждания. Децата включени в проекта са 18. Те ще получават услугите социален, личен асистент или домашен помощник за 18 месеца.

„Беше изключително трудно да подберем хората, които да получават почасовите грижи по „Нови хоризонти”, защото документи подадоха близо 400 човека, които имат нужда от грижи, някои нямат близки, не могат да се обслужват сами. Това са възрастни на легло, хора с тежки увреждания, деца. Искам още веднъж да изкажа нашето разбиране и подкрепа за всички наши съграждани, които се нуждаят от асистенти и помощници, както и на техните близки, но и моля за разбиране, защото проект „Нови хоризонти” не е познатата им програма за социални асистенти и той има свои условия за почасови грижи в и извън дома на поне 100 човека. Стриктно сме спазили тези изисквания и не е въпрос на желание от наша страна или незачитане на нуждите на хората. Зададена ни е рамка, която е необходимо да спазваме”, каза кметът д-р Димитров.

Заместникът му Диян Дечев посочи, че в община Търговище има алтернативни услуги за деца и възрастни с увреждания, които дават възможност за тях да се грижат в отделни звена в рамките на деня, а близките им да работят. Такива са Дневният център за възрастни с увреждания, Комплексите за психично-здравни грижи в общността и за социални услуги за деца и семейства.

„През месец май ще отвори врати Дневен център за деца с увреждания от 1 до 18г. , който се помещава в бившия Дом „Майка и дете”. Той е с капацитет за 20 деца с увреждания. Услугата е с включена храна и е безплатна. През юни се очаква стартиране на проект на Община Търговище за разкриване на Център за ранна интервенция на уврежданията на деца 0 - 7 г. за предоставяне на почасови услуги”, посочи Дечев.

Присъстващите на пресконференция представители на Дирекция „Социално подпомагане” пък разясниха пред журналистите, че по тяхна линия има осигурени асистенти на 24 лица и няма чакащи за включване в услугата, тъй като тя има редица изисквания. Сред тях са доходите на хората с увреждания семействата им, имотното им състояние, степента на увреждане и други. Асистентите при тях са на 5-часова заетост.

„Отново ще споделя, че изоставаме с грижите за възрастни самотни хора, за тежко болни, които са на легло и не могат да се грижат за себе си, а близките им са в затруднение. Този въпрос стои на вниманието на общинското ръководство. Правим изчисления за нужните средства, които да насочим в подкрепа на тези групи наши съграждани, за подобряване на услугите, които можем да им осигурим с наши общински средства, тъй като в момента не виждаме възможности за целево държавно финансиране.
Демографските процеси ясно очертават трайната тенденция на застаряване на населението и нуждата от целенасочена държавна и общинска политика за разкриване на такива услуги”, каза кметът на Търговище д-р Димитров.

Проектът, по който е изграден Центърът и се предоставят услугите социален и личен асистент, както и домашен помощник, се изпълнява по процедурата „Независим живот” от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 год.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини