Министър Вежди Рашидов: Античният комплекс "Сердика" е уникален обект, какъвто освен Рим нито една друга столица в Европа няма

„ Античният комплекс "Сердика" е уникален обект, какъвто освен Рим нито една друга европейска столица не притежава.” Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при откриването на реставрирания античен комплекс "Сердика" предаде "Фокус".

Министър Рашидов заяви, че метрото е спряло да минава през археологията. Той уточни, че благодарение на дълги разговори с премиера Бойко Борисов, метрото е слязло малко по-надолу и за щастие е взето генерално решение - вместо да се закрие обектът с чакъл, да се извади историята на повърхността, за да може всички в центъра на София да се радват на един уникален обект, какъвто освен Рим нито една друга европейска столица не притежава.

"Този обект го изстрадахме. Знаете, че две години работихме по проект, с който кандидатствахме в МРРБ. За щастие спечелихме проекта", обясни министърът на културата.

"Защо беше труден обектът? Една година и половина археолози, над 100 души проучваха най-долния слой, след това подадохме оставка, около 2 години обектът бе покрит с найлони. Но слава на Бог, след като дойде вторият кабинет "Борисов" една от първите задачи беше Ларгото да завърши успешно. Успешно в смисъл да не загубим до 2015 г. над 10 млн. европейски пари", обясни министърът.

"Обектът не е наш, а на всички софиянци и на хората, които ще дойдат да го видят. Да ви е честито. Тук младите хора да си правят купони, да се веселят. Хората да танцуват, да пеят песни и да пазят направеното", допълни той.

"Благодаря на кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която през цялото време ни помагаше и съдействаше. Тя не е тук в момента, но ще бъде изключително щастлив, когато се върне от чужбина, най-официално да й предам обекта. Йорданка Фандъкова е прекрасна домакиня. София е все по-красива и зелена, явно има добър стопанин", каза още министър Вежди Рашидов. Той благодари и на всички останали, които да са допринесли за реализацията на обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини