Ще въведат чипове в личните карти, но не и преди 2018 година

Правителството одобри промени в Закона за българските лични документи, с които се създава правна възможност личните карти и международния паспорт да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис, съобщи Би Ти Ви. Електронният чип ще бъде въведен ако парламента одобри закона. След това трябва да се изчака до 1 януари 2018 година, когато ще има техническа възможност МВР да въведе промяната.

Дори и след промяната гражданите няма да бъдат задължени да сменят документите си. Смяната ще се осъществява поетапно при изтичане на валидността на настоящите документи. 600 000 лични карти на година се издават заради изтичане на срока на документа, загубата му или навършване на 14-годишна възраст на притежателя му. Очаква се броят на издаваните за всяка година карти да достигне 1 600 000.

Гражданите, които изрично не са отказали от електронна идентификация, ще получат такава при издаването на новите си документи. По желание това може да се прави и при издаването на международен паспорт.

Въвеждането на личните карти с чип се смята за важно условие за въвеждане на дистанционното гласуване. Прогнозира се, че то ще помогне за повишаване на избирателната активност, особено сред българите в чужбина.

Преди месец между ГЕРБ и РБ избухна скандал, след като текстове за личните карти с чипове отпаднаха от Закона за електронната идентификация по предложение на Цветан Цветанов. От ГЕРБ още тогава заявиха, че въпросът ще бъде уреден в закона за личните документи.

При обявяването на обществената поръчка за направата на новите документи за самоличност, от МВР посочиха възможността за вграждане на чип като едно от достойнствата на бъдещите лични карти. По-късно обаче премиерът Борисов спря поръчката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини