Правителството даде ход на чиповете в личните карти (обзор)

Очаква се в следващите години броят на подменяните лични карти да се увеличи до 1,6 милиона.

Промени в закона за личните документи, с които ще стане възможно българите да имат карти с електронен чип от 2018 г., прие правителството на вчерашното си заседание.

Проектът ще бъде внесен за одобрение от Народното събрание, след което корекциите ще се обнародват в Държавен вестник. Тогава МВР ще започне изграждането на система, която ще може да идентифицира биометричните данни, заложени в чипа на всяка лична карта.

„Предвидено е заявяването на желанието да се ползва електронна идентификация да става според правилото на изричния отказ, като така се гарантира правото на избор на българските граждани“, пише в законопроекта. Тоест, ако човек не желае неговите лични данни да бъдат в чипа, това няма да стане. По този начин обаче отказалият се не може да използва електронното управление и няма да има достъп до електронни административни услуги. Въпросното управление все още не е готово. То беше приоритет още в първия кабинет на ГЕРБ.

В корекциите е записано още, че биометрични данни ще има и в международните паспорти на българите.

Според данните на МВР всяка година се подменят и издават около 600 000 лични карти, като в следващи години се очаква броят да нарасне до 1,6 милиона. Причината е, че през идните години изтича срокът на много повече лични карти, които ще трябва да бъдат подменени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини