23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Истината vs. Истерията За първи път: Документът за регистрацията за хулиганство на жената на председателя на ВКС

Жельо Бойчев: Ще се стремим информацията от комисията за ЧЕЗ да стане публична

Плащаме чрез мобилно приложение паркирането в София

ГЕРБ замрази спорни промени в НК Бизнесът се противопостави на еднаквия режим за корупционни престъпления

Вотът задължителен, референдумът отделно от избори (обзор)

Двамата съпредседатали на РБ Найден Зеленогорски и миналият в опозиция Радан Кънев заплашиха да бойкотират по-нататъшното гласуване на изборните промени.

Още на президентските избори наесен ще гласуваме задължително. Това реши парламентът с окончателното приемане на поправка в Изборния кодекс. “За” гласуваха 109 депутати (72 от ГЕРБ, 2 от Реформаторския блок, 18 от ПФ, 7 от БДЦ, 2 от “Атака”, 10 от АБВ), “против” – 74 (1 от ГЕРБ, 25 от БСП, 27 от ДПС, 13 от РБ, 3 от БДЦ и петима от независимите депутати). Десет се въздържаха. Дебатите продължиха близо три часа.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС след текста “гласуването е задължително, извършва се лично и представлява изпълнение на гражданския дълг” да се добави: “като се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува”. Четин Казак коментира пред „Труд“, че веднага след обнародване на поправките в Изборния кодекс движението ще започне да събира подписи за сезиране на Конституционния съд.

„Задължителното гласуване ще създаде Франкенщайн, от който после бързо ще искате да се отървете. Не карайте хората насила да свирят на пиано, защото няма да ви хареса това, което ще ви изсвирят“, предупреди от парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Депутатите отхвърлиха предложението за създаване на избирателен район „Чужбина“ с четири мандата. Гласуваха и да не се допуска провеждането на избори и на национален референдум в един ден.

Промените вбесиха РБ. Опозиционерът Радан Кънев застана рамо до рамо с подкрепящия властта Найден Зеленогорски. Двамата обявиха, че обмислят да бойкотират по-нататъшното гласуване на Изборния кодекс.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов не им остана длъжен и обвини реформаторите, че за пореден се опитват да клатят коалицията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.