На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Поп, полицай и политик засечени да крадат

Мониторите показват най-изобретателни начини за отмъкване на стоката. Снимки АВТОРКАТА

Персоналът присвоява по-често от клиентелата

През май професионалните крадци се изнасят към морето

В българските магазини се краде все повече, но не от глад. Някои погазват осмата господня заповед „Не кради!“, защото това им е ежедневният бизнес, за други е просто хоби – обичат да се приберат у дома с нещо неплатено. Затова тв рубриката „Дръжте крадеца“ напоследък е хит. Големите вериги също улесняват човешкия порок, като дадоха неограничени възможности на клиента да пипне и избере стоката.

Това са наблюденията на Тодор Чешмеджиев от Шумен след 20-годишна практика в охранителна фирма. Завежда отдела с над 1000 души жива охрана на „Телепол“ и самият той често е на терен. Обяснява, че сегашните крадци нямат нищо общо с тези през 1996-а. Дава пример: „Тогава по сигнал от СОТ сме хващали дете, което яде салам пред разбит магазин в Шумен“. Отминава времето и на „две ромки с 5 деца“, които прибират от рафтовете като ято. Профилът на човека, който „пропуска“ да плаща, се променя – добре облечен, сливащ се с масата, често е достолепна пенсионерка или… майка с количка. Да! И тя не си тръгва от хипермаркета с нещо от първа необходимост за бебето, а с бутилки уиски. Точно такава бургазлийка била изловена след цяла седмица дебнене на видеомонитори в голям магазин. Жената действала ловко, пускала бутилката отстрани, а тя падала на дъното на количката в кошче със специален тайник. Установили я на 6-ата бутилка и платила всички. Дали бебето е било нейно, не разбрали.

Друг пример за парадоксални крадци са монахини, изловени в Русе. Дамите в тъмни и дълги одежди гастролирали от Румъния у нас с едничка цел да крадат – излъчващите смирение одежди отвътре били целите в джобове! Едната монахиня успяла да напъха в тайниците стока за 600 лв. – от алкохол и парфюми до щафети салам. Другите две трябвало да й правят заслон, но тотално се провалили.

Те може и да не са били духовни лица, а само да са ползвали „униформата“, разсъждава Чешмеджиев върху противоречието Библия и нрави. Още се чуди на друго попадение – поп с луканка под расото. „Може и той да е бил предрешен, не се засрами…“, умува охранителят. Със сигурност обаче е участвал в залавянето на полицай, политик, учител и адвокат. Първият направо си извадил картата и обяснил: „Аз съм човекът, който трябва да ви проверява, не вие“. Политикът бил по-нагъл: „Не ви е срам да ме проверявате!“ После сдал стока за 20 лв. Учителят шуменец пък, бил изловен от охранител негов ученик и конфузът за двамата бил голям.

Крадат и бизнесмени, а най-прясната случка е с бивша собственичка на хранителен магазин, която била засечена с лютеница в джоба. Така от 4,60 лв. консервата станала 54,60 лв. с глобата, уточняват подчинени на Чешмеджиев.

За някой може да звучи невероятно, но голям проблем са пенсионерите, и то не безпаричните. Пресен пример е случай от Русе със 70-годишна жена, засечена с прибрани в джобовете на връхната дреха кашкавал и сирене. След излавянето се оказало, че възрастната дама разполага с 300 лв. току-що получена пенсия. Казала, че краде, защото има неплатен ток и вода и се притеснява, че парите няма да й стигнат.

Е, има и такива, които стават нарушители от разсеяност, като баба от Свищов, която искала да купи вино, за да прелее гроба на съпруга си. Щом я спрели след касата, жената се ужасила, че е забравила да покаже бутилката, пъхната в чантата. Вдигнала кръвно от притеснение и било повече от ясно, че не е вложила умисъл. „За другите нямам обяснение защо го правят, първоначално смятах, че е от безпаричие, но някои вземат алкохол и това е странно“, коментира Чешмеджиев. Логичното обяснение е, че тази стока веднага може да се пласира в съседен малък магазин на половин цена. Така в Шумен изловили мъж, измъкнал постепенно за месец 7 кг скъп кашкавал само от една марка. Достъпът до разфасовките бил свободен и при всяко влизане в денонощния магазин тъпчел пакети в джобовете. Предали го на полицията и пред криминалисти се клел, че го ядял.

„На кило“ крала и 19-годишна софиянка, задържана в хипермаркет в Шумен с 23 ароматизатора и 30 флашки за общо 500 лв. Тя обаче изчислила грешно размера на плячката си, носела само 200 лв. и така се озовала в ръцете на полицията. Повечето от присвояващите имат пари и са готови веднага да платят тройния размер на стоката или солена глоба между 50 и 150 лв. плюс цената на откраднатото.

На другия полюс са клептоманите, които също имат добра професия, но държат да си тръгнат с нещо безплатно, пък било то и пакетче кафе за 25 ст. Винаги намират начин – ще го сложат в кутията с паста за зъби, ще го мушнат в страниците на вестника… Друг сорт хитреци се хранят в магазина, а вечер охранителите събират опаковките от шоколади и вафли. Нормална практика в чужбина е да влезеш в магазин и да консумираш, но на касата винаги даваш опаковката за маркиране, коментира Чешмеджиев. Затова в търговските обекти у нас отдавна са внедрени тайни клиенти. Често това са усмихнати бабички, които бутат колички и обхождат рафтовете със зорък поглед, намеква охранителят.

От дългогодишен опит предупреждава, че през месец май започва голямото преселение на профиапашите към морето. Те се точат поне месец, минават през различни региони и отварят много работа на охранителите. По Черноморието ще върлуват поне четири месеца. През есента пътешествието ще е в обратната посока към дома.

България е разнолика и в кражбите. В големите градове София, Пловдив, Русе се краде повече, а в Смолян например са засичани най-вече външни хора, манталитетът е друг, казва Тодор.

Който ще отваря магазин, трябва да знае още една подробност – кражбите се делят в съотношение 60:40. Повечето са дело на вътрешни хора, персонал. Затова или залагаш на сигурни служители от фамилията, или видеонаблюдението е единственото спасение. А честните клиенти и работници не бива да се обиждат от камерите, скрити и явни. По-добре да им хвърлят по една усмивка за настроение на вторачените в мониторите охранители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.