Гласуването в чужбина разрешено само в дипломатическите представителства

Изборни секции в чужбина ще могат да бъдат разкрити само в дипломатическите представителства на България. Това реши парламентът по време на второто четене на промените в rзбирателния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Предложението беше прието с 145 гласа „за”, 27 „против” и 1 „въздържал се”. С приетите промени не се допуска образуването на секции извън консулствата и посолствата на България в други страни.

Централната избирателна комисия ще определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната само в секции образувани в дипломатическите представителства на страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден.

Това стана с приемането на редакционна поправка от народния представител Искрен Веселинов от ПГ на Патриотичния фронт.

Първоначалното предложение, заложено в текстовете, гласеше, че изборни секции не могат да бъдат образувани извън дипломатически мисии на България само в страни, които не са членки на ЕК, но това беше променено.

Красимир Каракачанов от ПГ на Патриотичния фронт коментира, че с това се цели намаляването на организирания вот в Турция.

Въвеждате практически ограничения като задължавате българските граждани да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства. Това каза народният представител от ДПС Четин Казак. Според него колегите му от ГЕРБ се подвеждат по свирката на патриотите. Той определи това като безпринципен подход, който от ДПС никога няма да приемат.

Не е ясно как ще реагират на решението българите в чужбина. До момента е разрешено гласуването в училища, университети, зали, дори и магазини. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини