Валери Симеонов - Честолюбивият

Той е математик, затова посланията до него трябва да са ясни. Носи много дини под една мишница, мисли в много стъпки напред и когато разговаряш с него, трябва да си точен и бърз, споделят негови подчинени и познати. Осланя се на първото си впечатление, което обикновено е точно.

Валери Симеонов изглежда затворен, строг, честолюбив - човек, който не допуска лесно до себе си. Обратното на народната приказка: „Каквото му е на сърцето, това му е на устата.“ Но за когото му влезе под кожата, нямал цена...

Преследва неотклонно целите си. Той доведе у нас Джон Лоутън. От ученическите години му е страстта към хард рока. В математическата гимназия в Ямбол, която е завършил с пълно отличие, е свирил в рок банда, тренирал е и бокс.

На летището край Бургас, когато Лоутън кацна и обясни с усмивка, че е „летящ мъж“, го чакаше патриотът Симеонов. После приятелството им не изненадваше никого в Бургас. Дори когато легендарният Джон Лоутън се появяваше на политически събития на площада пред общината - по дънки и изрусен, рязко отличаващ се от костюмарите политици около него.

Валери Симеонов никога не е бил „летящ“, а здраво стъпил на земята. В града всички го знаят като „шефа на СКАТ“ - местната телевизия, която създаде. И никога не му е било комфортно и захаросано, защото все се впуска в някакви битки.

Навремето пръв дръзна да критикува любимия кмет на БСП Йоан Костадинов. В предаванията ограждаше с червен кръг него или някого от администрацията и започваше изложение на факти. Дори и невинаги да е бил прав, фактът че изобщо се появи опозиция на тоталитарното управление на могъщите по онова време червени, бе достатъчно красноречив.

Славни времена настъпиха за него с партия „Атака“, докато не дойде разривът с Волен Сидеров. А отношенията им бяха дотам близки, че Валери кумува на сватбата му с Капка. Раздялата бе гръмка. Поне в Бургас силно се разшумя. Волен организираше митинги пред телевизията. Покрай цялото шоу мнозина си направиха съответните изводи за двамата политици. В крайна сметка всеки пое по своя „патриотичен“ път.

През 2007-а Симеонов вкара голяма група общински съветници и стана председател на общинския съвет в Бургас. След развода с „Атака“ започна сериозната му политическа кариера - вече като лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Той и хората му бяха приемани със смесени чувства от ГЕРБ и БСП. В този период съратниците му в общинския съвет въведоха доста фриволен език по отношение на „другите колеги“, богат на цветисти епитети и подигравки, доста заядлив.

Но тогава поне имаше някаква опозиция на общинското ръководство. Колкото и да не му се иска на Симеонов, след новите избори и новата му роля на депутат, опозицията на съпартийците му съветници е далеч от силните времена, когато той бе начело на групата.

Обаче връзката на патриота с бургазлии не е прекъсната. Симеонов е морски. Три години е плавал на кораби от славния „Океански риболов“. Мъжете, брулени от морските бури, имат специални отношения помежду си - на доверие и честност.

Не е пресилено да се каже, че бургазлии си харесват депутата Симеонов. Основания намират в неговата телевизия. Дори възрастни хора, когато стане нещо нередно, се заканват да потърсят репортерите й. „Ще се обадим на СКАТ, да дойдат да ви разпердушинят“, е редовната заплаха. Макар и често пристрастно, телевизията пази линия на независимост, със сигурност наложена от Симеонов.

Сега прогласява, че от вота в чужбина полза има ДПС. Той настоява българите да могат да гласуват само в дипломатическите ни представителства. В същото време обаче голям брой наши сънародници на Албиона, да речем, искат да гласуват, а не всички имат възможност да пътуват до Лондон по избори.

Задължителното гласуване е акцент от програмата ни, заяви Симеонов. А е известен с неотстъпчивостта си.

„От задължителното гласуване толкова отстъпки направихме, че остана само думата „задължително“, гневи се лидерът на НФСБ. Типично. Впрочем, когато го определят лаконично се получава противоречива комбинация - патриот, обидчив, рицар, смел, неотстъпчив, честолюбив, краен.

Почитател на Хайтов

Симеонов винаги е изтъквал, че Николай Хайтов е неговият кумир. Убеден е, че чрез неговото творчество ще вдъхновява младите да следват веруюто на писателя - да отстояват нашата вяра, да бъдат честни, справедливи и родолюбиви.

В Бургас Валери Симеонов построи черква в кв. „Победа“. Мястото не бе избрано случайно. Така той се противопостави на опити друга една религия да си строи храм.

За него:

Диктатор в политиката

Валери Симеонов гледа на народните представители като на своя частна собственост и се разполага с тях като с аптекарски шишенца. Той е диктатор, което е добре в бизнеса. Диктатурата в политиката е много лошо нещо. Можете ли да си представите германският канцлер Ангела Меркел да се държи с такъв тон?

Велизар Енчев, независим депутат

Сгреши, че не влезе във властта

Той е човекът, който издигна националната идея в своята телевизия, като забрани чалгата, пусна предаването „Сите българи заедно“ и измисли исторически предавания. Тогава беше крайно опасно да пропагандираш патриотични идеи.

В политиката влезе много късно, тъй като разбра, че само с публицистика няма да успее да промени нещата. Постъпи правилно, като се коалира с Красимир Каракачанов. Но сгреши, когато отказа всякакви служби в държавното управление. Очевидно все още не е дозрял до това, че ако искаш да промениш нещо, не е достатъчно да имаш само идеи, но и позиции, и хора във властта, чрез които да го направиш.

Божидар Димитров, директор на НИМ

Честен човек

Той е честен човек. Друг е въпросът, че прекалява с фиксацията си „анти-ДПС“. Вярва си и иска да оправи нещата, друг е въпросът доколко ще успее. Колкото до заканите на Бойко Борисов към Симеонов - не е човек, който ще се стресне от това. Още повече че доста дистанцирано се държи спрямо властта. Друг е въпросът, че коалиционният му партньор в лицето на ВМРО има по-голяма готовност за участие във властта.

Кольо Колев, социолог

От провинциалист до парламентарист

Вие в голям парламентарист се превърнахте от провинциален олигарх и разпространител на гей порно.

Волен Сидеров, към Симеонов в НС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи