11 тежки болести бягат от децата ни

Обхванати са 91% от хлапетата у нас

Общо 20 са заболяванията, за които има ваксина

2,3 млн. имунизации се правят годишно в България

Задължителният имунизационен календар в България покрива 11 инфекциозни болести, от общо 20 в света, за които има ефективна ваксина. Това обясни пред “Труд” главният държавен здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев. Става въпрос за смъртоносни или осакатяващи заболявания, срещу които българските деца са защитени. Всяка година на населението у нас се поставят общо около 2,3 млн. препарата. От тях над 50 хил. са за новородени.

Имунизационният календар на едно дете е на стойност около 600 лв., или ваксинацията на цял набор възлиза на над 33 млн. лв. Обхванатите хлапета у нас са 91%, като целта е да се достигне 95%. На възрастното население се поставят препарати през 10 г., като обхватът там е не повече от 50-60 на сто.

Що се отнася до децата на бежанците в страната ни, от вълната преди две години досега са направени не повече от 1000 имунизации, посочи д-р Кунчев.

На 24 април започна Европейската имунизационна седмица, която ще продължи до 30 април. Събитието е посветено на премахването на морбили и рубеола от Стария континент. В света всяка година животоспасяващи ваксини могат да предотвратят смъртта на 1,5 млн. деца. Заради конфликти обаче като тези в Сирия, Афганистан, Нигерия и др. много от тях остават незащитени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини