Бойко Борисов: Задължителното гласуване не е задължително, тази седмица беше като "Много шум за нищо"

Задължителното гласуване всъщност не е задължително, няма никакви санкции, но шума за това го има, каза Бойко Борисов в интервю пред БНТ.

За изминалата седмица и дебатите около Изборния кодекс премиерът направи следния коментар: Имаше една хубава постановка "Много шум за нищо".

"Ако трябва да обобщим: цялата тази какофония, която се създаде - на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително,референдумите си останаха по старому така както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати", каза Борисов.

Всеки ден правя компромиси, то е трудно да се нарече коалиция. Коалиция е когато две партии са подписали споразумение. Ние имаме коалиционно споразумение с Реформаторския блок, но пък там има една партия, кояо е в опозиция, но не излиза от РБ.

"Вчера (28 април - бел.ред) отново блесна истината, която винаги сам казвал, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция, не може да има съвместна работа, - каза лидерът на ГЕРБ. - И вчера беше вододел с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история - БСП, ДПС, някои от другите партии - това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ - уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ. (...) От вчера започна започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това е - повтарям, БСП, ДПС и ДСБ."

Надявам се АБВ да останат стабилни защото с вицепремиера Калфин работим добре, допълни премиерът. Аз повече се надявам в подкрепата на вицепремиера Калфин, подчерта Борисов.

Никоя партия не иска предсрочни избори, каза още Борисов - просто дразнят. За гласовете, които отправят подобни искания, той коментира, че ако сега правителството подаде оставка, изборите трябва да са през юли, което те не харесват. Август - още по-малко харесват. Ако са през септември, след това идват президентски избори. А това означава цял месец предизборна кампания. "Вечер ще идваме при тебе (към журналиста от БНТ Иво Никодимов, бел. ред) да се караме, а през деня - ще трябва да работим заедно", даде пример Борисов. Той определи призивите за оставка и хората, които ги отправят, като безотговорни. Да протестираш, за някои стана професия, допълни премиерът.

За бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ Борисов уточни, че това няма да са кметовете на София и Бургас: "И тука, между другото, понеже виждам една яростна атака срещу Фандъкова и Митко Николов - те няма да са кандидати за президент от ГЕРБ(...) И понеже и двамата са много интелигентни хора, много възпитани хора, много работливи, много прагматични(...) но просто с такава ярост... защото и двамата могат да станат президенти, посочим ли ги - ще станат! Защото имат такова одобрение! Защо няма да ги посочим? - Защото това са изключително прагматични хора! Няма да е и Томислав Дончев. Защо няма да е Томислав Дончев? Защото не стига, че усвоихме 99.9 % на еврофондовете, но в Брюксел няма пари. Брюксел се тресе от конфликтите, които има между отделните държави."

Заради кризата в Брюксел Томислав Дончев ще е по-полезен в правителството, допълни Борисов. Той не се ангажира с мнение, дали Плевнелиев, Калфин и Кристалина Георгиева ще са кандидати за президент от ГЕРБ.

Във възка с корупцията премиерът заяви, че ще има и осъдени. "За мен по-важна превенцията когато всеки знае, че ако бъде засечен в такава схема си отива или получава най-тежките наказания. Тук трябва да се намери много правилния вододел. Да не стане като в Румъния - със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата", каза той.

Над 20 000 на година са обществените поръчки, припомни премиерът: "Мисля, че първата година действително малко я пропиляхме защото живеех в доста заблуди, че моите партньори имат искрени намерения. А всъщност не са били такива. Но мисля, че в последните няколко месеца и правителството, и партията, и институциите започват да набират кондиция и форма и мисля, че това е за добро."

Във връзка с проучванията за газ в Черно море Борисов каза, че очаквал компромати срещу себе си още първата седмица, "но вече две седмици няма нищо". Според него Москва се изнервя, че България ще се диверсифицира - не на думи, а на дела.

Премиерът допълни, че още при социализма е тръгнало проучване, но било спряно.

"Техният интерес е такъв, на Москва, свързан с газа, нашият интерес е да си добиваме наш. Имаме общ интерес в туризма. Благодарен съм им, че отново върнаха туристите. Имаме общ интерес в транзита (на природен газ - бел.ред.). Ще им съдействаме максимално ако България с газовия хъб бъде одобрена от ЕК. Сиреч, не виждам защо трябва да ни мразят", подчерта Борисов.

По думите му, той и Путин са се разбрали: "Българският интерес в случая, и той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз му казах, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш, примерно, от друго място. И нека да не пророкуваме, но аз мисля, че три от най-големите компании са - Тотал, ОМВ и Репсол, както и на другото ни находище пък е Шел, харчат по 220 000 евро на ден наем, ще знаят какво търсят и ще излезе."

"Дали ще дойде газ по южния газов коридор, дали ще дойде от север през "Южен поток" или нещо подобно. Това са геостратегически интереси на огромни компании, на големите държави. ... Няма шанс за Южния газов коридор без съгласието на Русия. Затова аз считам, че в един момент Щатите и Русия ще се разберат. До президентските избори в Щатите това напрежение ще го има. След това те трябва да отпушат света да живее по-спокойно", смята Борисов.

Що се отнася до икономиката, ръстът в момента е между 2.7 и 3 процента и хората усещат това, каза премиерът. "Над 220 милиона допълнително към пенсионерите сме пратили за тази година и половина. Това са много пари! 150 милиона повече за учителски заплати. 20 милиона повече за "Бърза помощ". Сто и колко милиона за тютюнопроизводителите - дотации. Над 200 милиона в земеделието - допълнителни, сега, за да спасим животните и понеже вече тече и ваксинацията. 27 милиона в сряда пратихме там", изтъкна Борисов.

По думите му в много фирми вече се взимат добри заплати. И всеки, който се учи, всеки, който полага усилия и се усъвършенства и квалифицира, със сигурност има работа, със сигурност намира добре платена работа.

"В същото време ние водим абсурдна социална политика. Непрекъснато се изливат милиарди в хора, които не искат нито да се учат, нито да се квалифицират, нито да се образоват, нито да положат какъвто и да е труд."

Повече от 3.5 милиарда отиват в здравеопазването, но колкото повече се дават толкова повече здравеопазването затъва в дългове, посочи премиерът: "Затова аз много се надявам, че министър Москов държи здраво там нещата - и в болниците, и в касата. Според мен, той заслужава поздравления и за намаляване на цената на лекарствата - в смисъл, връщането на пари в бюджета от фармацевтичните компании."

В средата на май 7 държави ще подпишат договор да пазаруват лекарствата заедно като един субект и това ще свали цената на лекарствата.

"Миналата година направихме така, че най-големите турски болници се преместват в България. Досега българите ходеха да се лекуват в Турция. Сега с апаратурата, с ремонтите, с това, което направихме в здравеопазването най-големите турски болници се преместват в България за да могат да продължат да са конкурентноспособни. Защото вече българите - като тука е по-добрата апаратура и по-добрите специалисти, защо да ходят в Истанбул? И затова дойде най-голямата турска болница в "Токуда", каза Борисов.

Утре пак сме подсигурили правителствения самолет за владиците, които ще отидат и ще донесат от самия Божи гроб свещения огън – Дай Боже да се запали, защото нали знаете, че не сигурно дали ще се запали, след това ще го разпръснат за Великден по всички храмове и манастири в България, за да може българите от самия източник на огъня да запалят свещичката, заяви Бойко Борисов. „Днес всички християни, всички българи ще намерят време да отидат до църквите и да минат под плащеницата, да се смирят.”

„Човек всеки ден трябва да се амбицира и да доказва най-доброто от себе си и в същото време да бъде смирен. Смирение, смирение, смирение – това го е казал Господ”, уточни премиерът.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини