Племенникът на патриарх Неофит ще участва в службата за Великден

Снимка: БНТ

След 23 часа патриарх Неофит ще отслужи тържествена Великденска служба. В нея по традиция ще участва и братът на патриарха, който ръководи хора на катедралния храм "Александър Невски". В службата обаче, участие ще има още един от фамилията - племенникът на патрирха, информира БНТ.

Стефан Димитров е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби през цялата Страстна седмица. Ще бъде в църквата и на Великден. За него катедралата "Александър Невски" е като втори дом.

"От съвсем малък аз съм в храма, специално в катедралата "Св. Ал. Невски", тъй като баща ми, разбира се, е диригент от много години назад, майка ми също пееше в хора - разказва Стефан Димитров. - И, когато имаше служби аз винаги бях с тях. И от малък съвсем малък, може би съм бил на 4 или 5 годинки, все пак, за да не стоя така, те решиха да ми дадат шанс и аз участвах в самата служба. Бях подстриган като иподякон и участвах в службата дълги години наред. И така те са в хора, аз съм в олтара и участвам в богослужението. Всички заедно сме в църквата."

Като тийнейджър искал да е различен, да не се занимава с музика и дори завършил бизнес администрация. Брат му, обаче, все настоявал да го заведе при музикален педагог. След дълги увещания това се случва, а оценката е категорична.

Стефан Димитров: "Проф. Рени Бръмбарова - тя за първи път така ме чу. Започнахме да работим и няколко упражнения, разпяване. Свършихме и чакаме тя да каже професионално мнение. Тя каза, че има доста материал, много работа, но все пак има смисъл. И аз реших да опитам. Айде още един път, айде още един път..."

Стефан вече има първите си роли в оперни спектакли. Само преди седмица излезе на сцената на Софийската опера за премиерата на "Евгений Онегин". Сега обаче е изцяло посветен на участието в си в църковните служби около Великден.

"Това е един от най-тежките периоди в годината за нас, тъй като сме участници в богослужението. Сутрин, вечер, сутрин, вечер ние сме постоянно в църквата. Докато някой ще дойде на църква на Великден събота вечерта на тържествената служба, ще си каже "Христос Возкресе" и в 12 и половина ще си отиде да се весели с приятели и познати, ние продължаваме до по нощите цяла литургия. На следващия ден някой ще реши да си почива, ние отново имаме служба", казва той.

Стефан не крие, че в едно с големия ангажимент участието във Великденската служба му носи едно несравнимо вълнение: "По време на цялото богослужение, през цялото време се пее "Христос Возкресе". Идва една друга енергия, друго настроение. Но, според мене, най-силния момент така като емоция, е когато за първи път в 12 часа, на площада патриархът каже за първи път "Христос Возкресе" и целият народ му отговори "Во истина возкресе!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини