Дроновете са вече в бизнеса, очаква се скоро държавата да им наложи данък

Снимка: Pixabay

Дроновете се използват от почти 10 години, но масовата им употреба е налице едва от последните няколко. Те са икономическо явление, което намира все по-голямо приложение в бизнеса. Прогнозите за 2016 година са, че американците ще закупят два милиона дронове. Пред "Дарик" професор Милен Балтов обясни, че те се явяват като по-икономична алтернатива за много дейности.

Професор Балтов прогнозира, че след по-малко от 8 години продажбите на дронове най-вероятно ще достигнат броят на продадените автомобили.

Причината, освен ниската цена на подобна инвестиция, е и високата функционалност. Дроновете са по-ефективни при куриерски услуги, снимачна дейност, а също и в кабелната мрежа на доставчиците на електричество.

С дрон много по-бързо може да се установи източник на авария по преносната мрежа в труднодостъпни райони, например. По думите на водещия икономист, подобна практика сериозно навлиза и в родния бизнес.

"Все по-честата им употреба в бизнеса поставя и друг въпрос - предвид, че те стават част от актива на компаниите и от тях има икономическа изгода, дали ще се стигне до въвеждане на патентен данък за фирмите, в чиито активи е зачислен дрон", коментира той.

Той посочи като пример САЩ, където компаниите се наказват с парични глоби, ако не са регистрирали закупен и използван от тях дрон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес