Меркел предложила на Япония да стане член на НАТО

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел е предложила на японския премиер Шиндзо Абе страната му да стане член на НАТО. Поканата била отправена през март 2015 г. по време на посещение на Меркел в Страната на изгряващото слънце, съобщава „Джапан Нюз“, цитиран от БТВ.

Меркел е заявила на Абе: „Защо Япония не се присъедини към НАТО? Мога да убедя британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд“. Японският министър-председател от учтивост отговорил, че „това може да стане в бъдеще“, пише изданието.

Япония не е член на Северноатлантическия алианс, но заедно с Афганистан, Австралия, Ирак, Пакистан, Южна Корея, Нова Зеландия и Монголия влиза в програмата „Глобално партньорство“ на НАТО. Тези страни развиват сътрудничество с Алианса в области, представляващи взаимен интерес. Някои от тях активно участват в операциите на организацията, включително и във военно отношение.

На 30 април Шиндзо Абе замина на европейска обиколка, в рамките на която ще посети Италия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания. На 6 май той ще посети Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят