Бивши министри мерят идеи за НИП

Антон Станков

Бившите министри на правосъдието Драгомир Йорданов и Антон Станков кандидатстват за шефското място на Националния институт на правосъдието (НИП) и ще мерят сили с концепциите си на 10 май.

Йорданов, който досега оглавяваше института, предлага да се гарантира поне едно обучение годишно на всеки магистрат. Той иска и задължителна текуща квалификация за всички новоназначени административни ръководители. Йорданов беше назначен за служебен правосъден министър през 2013 г. в кабинета на Марин Райков.

В концепцията си Станков пише, че мисията на НИП е „да развива способността да се разсъждава по правни въпроси“. Той посочва, че това ще позволи на института да се включи в разговора за съдебна реформа. Станков заемаше министерско кресло в кабинета „Сакскобургготски“. Сега е адвокат.

Изборът кой да поеме НИП ще направи управителният му съвет, който се председателства от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов. В него влизат главният прокурор, шефът на ВАС, министърът на правосъдието, членове на ВСС и деканът на Юридическия факултет на СУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право