Огромен кръст осветиха в Плиска

Смолянски гайдари свириха в Двора на кирилицата в Плиска

Огромен кръст, висок цели 12 метра, беше осветен на 2 май в първопрестолна Плиска. Символът на вярата е в Двора на кирилицата, където са издигнати и паметниците на Светите братя Кирил и Методий, и на Свети Цар Борис Покръстителя.

Архиерейският наместник Димитър и още двама отци водиха водосвета, който събра стотици хора. Тържествата в деня на успението на Св.Цар Борис продължиха в центъра на Плиска, където също има негов паметник.

Още от 3 май стартира работата по реставрация на Голямата базилика в Плиска, обяви проф. Божидар Димитров, който беше гост на празника. Поне 20 строителите ще работят в централната част, където се надграждат стените, ще бъде възстановен и свещения кладенец.

Както "Труд" писа, Министерски съвет отпусна тази година още 770 000 лв., за да продължи реставрацията. Към това се добавят и 200 000 лв. от дарения.

Парелелно ще продължи набирането на средства, каза проф.Димитров. Разчетено е с отпуснатите пари да се работи до есента. Ще бъдат използвани стари камъни от ненужни вече водонапорни кули и складове по жп. гарите, както и нов строителен материал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони