Връчиха приза "Оборище" на председателя на фондация "Васил Левски"

Председателят на фондация "Васил Левски" проф. д.и.н. Иван Стоянов е тазгодишният носител на награда "Оборище", който се връчва ежегодно от Сдружението на възрожденските градове и общности "Възраждане - ХХІ век".

Призът се присъжда на лице или организация, които със своята творческа, държавническа или обществена дейност имат значителен принос в консолидиране на българската нация, укрепването на държавността у нас и в утвърждаването на патриотично самосъзнание и ценности.

Призът на видния наш историк бе връчен по време на всенародното поклонение-събор в местността "Оборище" по случай 140-годишнина от Априлската епопея, след като проф. Иван Стоянов събра най-много гласове от всички номинирани при гласуването на УС на сдружението с председател Никола Белишки, кмет на община Панагюрище.

Проф. Иван Илиев Стоянов е роден на 12 февруари 1949 г. в Плевен, където завършва средното си образование. Диплома за висше образование по специалността история пък взема във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий", на който по-късно става и ректор в периода 1995-1999 г.

От 2000 до 2003 г. е председател на Постоянната комисия по обществени науки към Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), а от 2003 г. става шеф на Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства към НАОА. От 2013 г. до момента е председател на фондация "Васил Левски".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони