НАТО обсъжда разполагане на сухопътни войски в Източна Европа

НАТО обмисля разполагане на сухопътни войски на ротационен принцип в някои държави Източна Европа. Това заяви военният министър на САЩ Аштън Картър, цитиран от "Ройтерс".

Това е последното предложение на съюзниците за защита на съюзниците от агресивното поведение на Русия, отбелязва медията.

Балтийските държави – Естония, Латвия и Литва, които се присъединиха към НАТО през 2004 година, настояват за по-голямо присъствие на алианса, под страх от Русия след анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 година.

Картър обяви, че обсъжданията включват разполагане на четири батальона в прибалтийските държави и Полша. Американското издание "The Wall Street Journal" предава, че близо 4 хиляди войници ще бъдат пратени в тези държави, като ще бъдат поделени между САЩ и съюзниците.

Това е един от вариантите, които се обсъждат, каза Картър пред журналисти преди тридневна визита в Германия, но отказа да разкрие повече подробности за обсъжданията в НАТО.

Американски официални лица заявиха, че целта е увеличаване на подкрепата за съюзниците и защитни действия за всеки агресивен ход на Русия.

Миналият месец Вашингтон обеща да увеличи военните учения в Европа.

Коментари

Задължително поле