Зам.-шеф на парламента сезира прокуратурата за неправомерно похарчени 971 217 лв във ВТУ

Депутатът от Реформаторския блок и зам. председател на парламента Иван Иванов сезира прокуратурата за неправомерно похарчени 971 217 лв. от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".

Крупните нарушения са констатирани при одит на Агeнциятa зa дъpжaвнa финaнcoвa инcпeкция /АДФИ/ през миналата година.

При проверката са били инспектирани проведените държавни поръчки и командировките на ректорското ръководство за последните 4 г. В доклада на АДФИ се посочва, че неправомерно са били похарчени близо 1 млн. лв. Пpoвepeни били 14 дoгoвopa на стойност 4 612 838 лв. Нередности са засечени по чeтиpи oт oбщecтвeнитe пopъчки.

Финансистите разкрили нанесена вреда на великотърновския ВУЗ в размер на 29 300 лв. пpи oбщecтвeнa пopъчкa пpeз 2014 г. с дpaгaжeн флoт "Иcтъp" в Свищoв. Кoнцecиoнepът нa cвищoвcкoтo пpиcтaнищe e cключил дoгoвop зa дocтaвкa на гориво пo пopъчкa зa 3 752 890 лв.

Междувременно бившият ректор проф.Пламен Легкоступ и настоящото ръководство на университета оспорили два акта за констатирани нарушения пред Административния съд в старата столица.

"Магистратите се произнесоха, че няма основание да се търси наказателна отговорност на длъжностни лица", заявиха от ръководството на ВТУ.

"Административните нарушения бяха описани в доклада на АДФИ, но финансови нарушения няма. На заседание на Академичния съвет от 14 декември 2015 г., настоящият ректор проф. Христо Бонджолов информира Академичния съвет за становище на Агенция за държавна финансова инспекция и по повод подадено заявление от проф. Пламен Легкоступ за запознаване на академичната общност с резултатите от извършените проверки във ВТУ от МОН и АДФИ", заявиха още от ВТУ.

Юристконсултите на университета направили възражение до директора на АДФИ по конкретните констатации.

"Извършеното нарушение не е създало неправомерно конкурентно предимство за останалите участници на пазара, не е накърнен и общественият интерес, тъй като същото не е довело до неефективно разходване на обществени средства.

Може да се приеме, че конкретното нарушение е с по-ниска степен на обществена опасност. Извършено е за първи път. Налице е маловажен случай на административно нарушение и не са постъпили вредни последици", гласи последвалото становище на АДФИ след възраженията на ВТУ.

За допуснатите сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки във ВТУ става ясно от писмения отговор на вицепремиера и просветен министър Меглена Кунева до великотърновския депутат и зам. шеф на парламента Иван Иванов.

Преди време той направи питане към министър Кунева във връзка с финансовото състояние на ВТУ и настоя пред финансовия министър Владислав Горанов за финансово подпомагане на университета, който е в икономически колапс.
През 2015 г.

Звеното за вътрешен одит в Министерство на образованието и науката е установило, че през етаж в корпус 5, както и на учебни зали на ВТУ предходната година, в нарушение на ЗОП са извършени ремонти на стаи за гости.

"За нарушението по време на финансовата инспекция на отговорното длъжностно лице и на ВТУ са съставени актове за установяване на административни нарушения", отговаря писмено министър Кунева на запитването на Иванов.

В писмото й обаче не се уточнява на каква стойност са наложените актове, дали са платени и дали са последвали други санкции за допуснатите нарушения. Вицепремиерът и образователен министър не уточнява и защо за допуснатите нарушения при разходването на един милион лева не е уведомена и прокуратурата.

Иван Иванов допълни, че финансовото министерство може да отпусне допълнителни средства на ВТУ, само ако висшето училище представи оздравителен план. Университетът вече е изготвил такъв план, но първо трябва да се запушат "пробойните", от които изтичат средства.

След като има констатирани нарушения, редно е и някой да понесе отговорност", коментира пред "Труд" Иванов.

Вече година продължава и разследването за надписани часове, чрез които преподаватели са си докарвали по 10 000-12 000 лева на година. Настоящото ръководство на ВТУ стопирало порочната практика да се трупат по 2500 часа на година над норматива.

След като през май 2015 г. пое управлението на ВУЗ-а, проф. Христо Бонджолов се натъкна на фрапиращи случаи, при които някои от учените имали и амдинистративни задължения, а с наднормените часове излизало, че работният им ден е бил повече от 24 часа в денонощието.

Окръжната прокуратура в старата столица се самосезира от медийните пулбликации и разпореди проверка. В университета влезе Стопанска полиция, но започна и вътрешна проверка.

"Оказа се, че по случая трябва да се обработи огромна документация. Цял отдел бе ангажиран с това. При част от преподавателите излязоха грешки, неточности и неправилно попълнени справки за проведените часове. Касае се предимно за магистърски програми", обясни по време на процедурата проф. Христо Бонджолов.

Наложило се около 40 преподаватели да дават писмени обяснения по засечените нарушения. Според запознати с разследването обаче нарушенията са драстични, защото са изхарчени не по предназначение пари от магистърските програми.
До момента обаче наказани няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право