Рекорден брой столетници в Русия

Служител на „ТАД груп“ за ареста на Кристиян Бойков: Не мога да повярвам как са стигнали до него

Пашов и „Арарат“ на крачка от групите

Министър Димов ще посети Шишманци и Атия

Най-малко петима загинали при концерт на рапър в Алжир

Откраднаха близо 16 хиляди лева от незаключен ТИР

Премиерът Борисов обеща помощ на „Арда“ за завръщането на тима в Кърджали

Кралев: Държавата от години помага на отборите, влезли в елита

69-годишен руснак се е удавил край Лозенец

Предупреждават за прехлориране на водата в Търговище през уикенда

Овчарник и техника изгоряха при пожар в Търновско Причина за пламъците станало късо съединение

Вижте 6-е килограма наркотици, които полицаи изкопаха в селски двор в Габровско (СНИМКИ)

Футуро събра звезди на световното кино, гейминга и комикса

Просрочени задължения от 142 милиона внесе Бургаския бизнес

Над 40 американски града са станали жертва на хакерска атака

Предлагат паметна плоча за Жени Патева в Бургас

Жени Патева. Илюстрация: burgas24.bg

Жени Патева, известна със своята благотворителна дейност, ще има своя паметна плоча в Бургас. Предложението е входирано за гласуване в общинския съвет на Бургас. То е от независимо женско дружество “Самосъзнание“, а докладната е на общинските съветници от АБВ Антон Коджабашев и Тодор Ангелов.

„Жени Патева е изключителна българка, изключителен патриот. Тя е помагала много на изоставени деца, деца с починали родители, влагала е цялата си енергия в благотворителна дейност“, коментира пред Труд Антон Коджабашев.

Предложението е паметната плочата да се намира в „Дом на писателя“ в Бургас.
Жени Божилова е родена в котленското село Градец през 1878 година. Учила е в педагогическата девическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен, където придобива учителска правоспособност и едва на 18 години става учител в Карнобат.

Там тя се запознава с бъдещия си съпруг Иван Патев, които по това време също е учител там. На 24 март 1896 година е избрана от учителското сдружение в Карнобат за делегат на конгреса на учителите през същата година.

През 1898 година се застъпва публично срещу приемането на закон, който забранява на омъжените учителки да преподават. За проявеното непростимо свободолюбие е изгонена от Карнобат.

След като се установява в Бургас Жени Божилова става инициатор и организатор на редица обществено-политически и културни прояви. От 1903 до 1905 година тя е председател на благотворителното женско дружество „Милосърдие“ в Бургас, а през 1905 година, заедно със свои съмишленички основава женско просветно и благотворително дружество „Самосъзнание“.

Активно се включва в инициативата за възстановяването на читалище „Пробуда“, а по-късно, по нейно настояване, в града се основават и няколко квартални читалища. През 1926 година по инициатива на Жени Патева в Бургас се основава „Женско миротворно общество в България“, чийто председател е тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.