Предлагат паметна плоча за Жени Патева в Бургас

Жени Патева. Илюстрация: burgas24.bg

Жени Патева, известна със своята благотворителна дейност, ще има своя паметна плоча в Бургас. Предложението е входирано за гласуване в общинския съвет на Бургас. То е от независимо женско дружество “Самосъзнание“, а докладната е на общинските съветници от АБВ Антон Коджабашев и Тодор Ангелов.

"Жени Патева е изключителна българка, изключителен патриот. Тя е помагала много на изоставени деца, деца с починали родители, влагала е цялата си енергия в благотворителна дейност", коментира пред Труд Антон Коджабашев.

Предложението е паметната плочата да се намира в „Дом на писателя“ в Бургас.
Жени Божилова е родена в котленското село Градец през 1878 година. Учила е в педагогическата девическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен, където придобива учителска правоспособност и едва на 18 години става учител в Карнобат.

Там тя се запознава с бъдещия си съпруг Иван Патев, които по това време също е учител там. На 24 март 1896 година е избрана от учителското сдружение в Карнобат за делегат на конгреса на учителите през същата година.

През 1898 година се застъпва публично срещу приемането на закон, който забранява на омъжените учителки да преподават. За проявеното непростимо свободолюбие е изгонена от Карнобат.

След като се установява в Бургас Жени Божилова става инициатор и организатор на редица обществено-политически и културни прояви. От 1903 до 1905 година тя е председател на благотворителното женско дружество „Милосърдие“ в Бургас, а през 1905 година, заедно със свои съмишленички основава женско просветно и благотворително дружество „Самосъзнание“.

Активно се включва в инициативата за възстановяването на читалище „Пробуда“, а по-късно, по нейно настояване, в града се основават и няколко квартални читалища. През 1926 година по инициатива на Жени Патева в Бургас се основава „Женско миротворно общество в България“, чийто председател е тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони