Българите, играли в "Лестър" - Радостин Кишишев: Класирането никога не лъже

Двама български национали са оставили следа в историята на „Лестър“ - новия шампион на Англия. Бившият национал Радостин Кишишев и настоящият бранител на „Локо“ (Пловдив) Александър Тунчев се подвизават съвместно при „лисиците“ през сезон 2008/2009. Киш идва на „Кинг Пауър Стейдиъм“ със свободен трансфер след дълъг престой в „Чарлтън“. Тунчев се присъединява година по-късно и е в основата на завръщането на тима в Чемпиъншип. Сега двамата изживяват посвое му сензационната титла на „Лестър“ и говориха пред „Труд“ за времето, когато са носили екипа на „сините“.

- Чувствате ли се щастлив, след като бившият Ви клуб „Лестър“ стана шампион на Англия, г-н Кишишев?

- Следях с голям интерес през последния месец случващото се в тима. Голяма изненада е това. Трудно ще бъде повторен подобен успех, но пък бе съвсем заслужено. В Англия имат една приказка: „Таблицата никога не лъже“. Можеш да спечелиш 2, 3, 4 или 5 мача случайно, но цял сезон да показваш постоянство е нещо съвсем различно.

- Чувствате ли се горд, че клуб, в който сте играли, е шампион на Англия, и какво си спомняте от престоя в тима?

- Записах около 15 мача за „Лестър“. Някои от треньорите още са в щаба и сега, когато дават резервната скамейка, виждам познати лица. Чувствам се горд, разбира се, но аз съм играл и за „Лийдс“ - друг шампион на Англия, въпреки че през последните години имат трудности.

Ние, българите, обичаме да търсим конспирации при подобни изненадващи сценарии, не е ли така?
- Ако това се беше случило в България, хората щяха да кажат, че президентът на клуба е мафиот или че има политическа намеса, или нещо друго извън футбола. Но това е Англия, там няма задкулисни игри.


- Феновете на „Лестър“ явно ви помнят с добро, след като в различни форуми се изказват за вас с уважение?
- Знам и се радвам за оценките им. По това време клубът се ръководеше лошо. За година и половина се смениха четирима треньори, а това не е нормално. На всеки два месеца се появяваше нов наставник. Трябва да имаш вяра в един клуб, за да стават нещата. В началото на настоящия сезон първата цел на „Лестър“ е била оставане в елита. Впоследствие място в Топ 10, а след това - евротурнири. И едва през последния месец в „Лестър“ са гонили титлата. Така трябва да се поставят целите – във възходящ ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ