Ученици на "стачка" в защита на охранители

Ученици от математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен спретнаха символична "стачка" по време на голямото междучасие във вторник в защита на любимите си ...охранители. Тийнейджърите разбрали, че школските гардове Дечко Бонев и Кръстьо Пенев ще бъдат заменени и скоро няма да ги посрещат на входа на училището. Причината - те са служители на общинското предприятие "Стопанска и охранителна дейност", в пенсионна възраст са и са им връчени едномесечни предизвестия, каза управителят Захари Захариев пред "Труд".

"Решихме да ги защитим, те работят с любов за училището и за нас", настояваха ученици с набързо нарисувани плакати. Според директора на гимназията Ваньо Георгиев, реакцията на децата е една емоционална подкрепа и уважение. Двамата охранители са толкова близо до децата и те са свикнали да им споделят мъки и радости, и неусетно са се превърнали едва ли не в училищни психолози. Ще бъде добре ако е възможно да останат на постовете си до края на учебната година, защото предстоят матури и изпити по външно оценяване, а охранителите са добре запознати с цялата система по опазване на реда. Това искане поставят децата.

Управителят на общинското предприятие по охрана каза, че при встъпването си в длъжност преди малко повече от месец заварил 16 души на пенсионна възраст, от тях 11 пазители. "Знам, че са дали всичко от себе си, но от мен се иска качествена и ефективна работа", каза Захариев. Дори предложил на пенсионерите съдействие за намиране на подобна работа, но на места, които не изискват толкова голяма отговорноост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони