Бунт в храма срещу архимандрит Дионисий

Дионисий следваше и днес патриарх Неофит по време на опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон в столичния храм „Св. София Премъдрост Божия“.

Свещениците и дяконите от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се разбунтуваха срещу шефа на църковното настоятелство на храма архимандрит Дионисий. Повод за недоволството им се оказаха великденската заря, участието на гвардейците в службите и театралните елементи, които се опитвал да вкарва в църковните ритуали Дионисий.

„Няма да служим Света литургия с него. Ако иска, нека го прави сам“, обяви пред „Труд“ свещеник Костадин Гаврилов. Потвърди го и другият свещеник Антоний Милушев: „Дионисий прави всичко на своя глава, без благословията на патриарха и на Светия синод.“

Отчетата не спестиха критики към Дионисий. Костадин го обвини, че прави „циркаджилъци“ по време на службите и че въвлича всички в неща, които нямат нищо общо с канона. „Не искам да си спомням как на Велика събота, по време на Василиевата литургия, тръгна с ръка да раздава тялото Христово, а дяконите след него обираха трохите. По нашите канони не се прави така заради опасения от поругаване“, коментира Антоний и допълни, че ритуалът се изпълнява с лъжица.

„Дионисий лъже, че е имал благословията на патриарха за промените в службата и за викането на гвардейците“, категоричен бе свещеник Костадин. Той разказа как Негово Светейшество навръх Великден, след като произнесъл „Христос воскресе“, а миряните отговорили „Воистина воскресе“, се опитал да запее, но бил прекъснат от „Тих бял Дунав“ в изпълнение на духовия оркестър на гвардейците и от пукота на зарята. „Дионисий се обърна към патриарха и го попита: „Кога ще се уеднаквим?“, а Негово Светейшество наведе поглед“, разкри отчето. И допълни: „Дионисий е опасен за църквата.“

Свещеници от патриаршеския храм припомниха, че именно Дионисий еднолично бе решил да има входна такса от 5 лв. в „Св. Александар Невски“, но след шума, който се вдигна от медиите, бързо се отказа.

Само Светият синод може да решава делата на църквата

Един от най-близките хора на патриарх Неофит - русенският митрополит Наум, вчера излезе с официална позиция по скандала с великденската заря, който от няколко дни тресе висшия клир. В него се припомня, че съгласно устава на БПЦ Българската православна църква се управлява от Светия синод, който се състои от българския патриарх и епархийските митрополити.

„В чл. 50 ясно се казва, че: българският патриарх/наместник-председателят на Светия синод няма право да решава или извършва нещо по общите дела на църквата без решението на Светия синод и Светият синод няма право да решава или извършва нещо без мнението на българския патриарх“, пише още в позицията на Наум. Там е посочено, че Светият синод взема решения в пълен състав.

Проф. Иван Желев: Зарята беше глупост, проява на нечия мания

Зарята навръх Великден беше прецедент за България. Ние нямаме такава традиция.

Глупост беше и носенето на плащеницата от гвардейци. Това се прави от клирици и е огромна чест за тях. Всичко, което направи Дионисий, е глупост, проява на мания на човек, който се опитва да изживява детството си.

Архимандрит Дионисий: Фойерверки за мутра може, а за Великден - не

Отричането на зарята в небето над храм-паметника „Александър Невски“ навръх Великден е скверно и кощунство. Около българската църква винаги има хора, които се стремят да не допускат тя да има нещо ново, нещо невиждано досега. Може да има заря за рожден ден на всяка мутра? Може да ходят по площадите кресливи политици. Но да се даде гласност, шум и светлина за най-големия християнски празник - това не бива!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини