Анатолий Карпов при шахматистите на Поморие

Снимка: Мария Кехайова

Гросмайсторът и световен шампион Анатолий Карпов бе на официално посещение в Поморие по покана на кмета на града Иван Алексиев. Градоначалникът посрещна легендарния шахматист в кабинета си, а после показа на госта забележителностите на Поморие. Карпов посети Клуб по шахмат „Алехин” и се запозна с младите и талантливи шахматисти на Поморие. Преди това той разгледа Музея на солта, новото рибарско пристанище, базата на футболния клуб, стадион "Поморие", както и мотополигона в близкото село Порой.

Заедно с гросмайстора кметът на община Поморие посрещна в кабинета си и Виктор Родин – представител на фонд „Национално единство”, бивш депутат и съветник на президента Путин; Методи Митев – представител на фондация „Балкански институт за възстановяване и развитие” и предприемача Христо Маринов.

Кметът Иван Алексиев разказа на Карпов за многото руски граждани, които предпочитат Поморие за почивка. В крайморския град дори има цял квартал, наричан "Малката Москва", защото там жилища са си закупили предимно руснаци. По време на срещата бе обсъдена идеята в града да се провеждат Дни на руската култура.

Приятна изненада за Карпов в Поморие бе и богатата колекция от руски автори, намираща се в градската библиотека. Той сподели и отличните си впечатления от грижата, която общината полага за развитието на спорта, както и за приобщаването на руските жители и гости към всички спортни и културни мероприятия в града.

Анатолий Карпов е 12-ят световен шампион по шахмат от 1975 до 1985 г. и световен шампион на ФИДЕ от 1993 до 1999 г. Той е майстор на спорта на СССР (1966), международен майстор (1969) и международен гросмайстор (1970). Девет пъти е носител на наградата „Шахматен Оскар“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони